Hlavní obsah

Autobiografie Karla Gotta vyjde až v březnu

Právo, kul, ČTK, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autobiografie, kterou napsal na sklonku svého života zpěvák Karel Gott, vyjde příští rok v březnu. Na Facebook to napsala Ivana Gottová. Kniha se momentálně dokončuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Gott

Článek

Gott dopsal autobiografii ještě za svého života. V průběhu redakčního zpracování knihy a při přípravě jejího obrazového doprovodu Gottová a její spolupracovníci získávali a získávají řadu unikátních fotografií, dokumentů a archivních materiálů, které doposud nebyly publikovány. Existence některých z nich pro ně byla novinkou.

„Jediná autentická a autorizovaná autobiografie mého manžela Karla Gotta bude jedinečná a unikátní. Jsem si plně vědoma odpovědnosti, kterou jsem na sebe převzala. Slíbila jsem manželovi, že knihu, kterou se zabýval v posledních letech života, dotáhneme obrazově a graficky do takové podoby, se kterou by se ztotožnil a byl by spokojen do posledního detailu.

Většinu fotografií, stejně jako obal publikace a její název spolu se všemi kapitolami, Karel schválil,“ napsala Gottová.

„Snímky se probíral ještě v září minulého roku, kdy už musel svůj čas trávit ponejvíce jen doma ve svém křesle či na lůžku. Zároveň mi dal souhlas, aby jeho obdivovatelé a čtenáři blíže nahlédli do jeho umělecké tvořivé duše také skrz jeho kresby, ručně psané poznámky a texty písní, stejně tak do dětských let, o kterých podávají autentické svědectví jeho vysvědčení a školní poznámky,“ napsala dále.

Po manželově odchodu pak při třídění archivu nalézala další vzácné artefakty a doklady, u nichž si byla jistá, že by v knize neměly chybět. Pevně věří, že z nich budou mít zpěvákovi fanoušci takovou radost, jako má ona.

„Protože se jedná o jedinečnou autobiografii výjimečného člověka, je mou povinností, jak jsem manželovi slíbila, dostát svému závazku, a to je, že kniha bude nejen po textové, ale i po grafické a obrazové stránce stejně nevšední a upřímná, jako byl Karlův život. Tak široké pojetí a precizní zpracování ovšem vyžadují mnoho času, kterého se nám, i s ohledem na další projekty věnované mému manželovi, bohužel nedostává,“ sdělila dále.

„Je mi upřímně líto, že vás musím zklamat, snad jenom na chvíli, když nyní oznámím, že jsme s mými spolupracovníky po dlouhé a zralé úvaze dospěli k nelehkému rozhodnutí posunout vydání knihy na březen příštího roku. Vím, že se na ni mnozí těšíte a netrpělivě její vydání očekáváte. Věřím, že manželovi příznivci budou mít pro toto posunutí termínu pochopení a rádi si na jeho jedinou autorskou, autentickou a mimořádně poutavou autobiografii počkají,“ dodala.

Po loňské smrti Karla Gotta se na trhu objevila řada jeho neoficiálních životopisů. Už dříve mu bylo věnováno několik knih. Například před jedenácti lety vyšlo české i německé vydání knihy Zlatý hlas z Prahy (Die Goldene Stimme aus Prag) autorů Michaely Remešové a Dalibora Máchy s předmluvou prezidenta Václava Klause.

U příležitosti Gottových sedmdesátých narozenin ve stejném roce vyšla kniha Karel Gott 70 osobností o zlatém slavíkovi od hudebního publicisty Vladimíra Vlasáka. Množství neautorizovaných knih se věnovalo zpěvákovu soukromému životu.

V polovině října má mít premiéru celovečerní dokument Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který zachycuje i poslední měsíce života zpěváka.

Karel Gott loni v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Vážné nemoci podlehl 1. října. Pohřben je na hřbitově v Praze na Malvazinkách.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám