Hlavní obsah

Aukce: dražit se bude autoportrét Antonína Procházky

– PRAHA
Právo, Peter Kováč

O první vrchol podzimní aukční sezóny se v Praze o tomto víkendu postarají dvě prestižní firmy: pražská pobočka vídeňského Dorothea draží v sobotu v hotelu Renaissance a v neděli česká Galerie Art Praha v hotelu Hilton.

Článek

Největší atrakcí víkendu je dražba autoportrétu Antonína Procházky, který v neděli 25. září za 1 milión 600 tisíc korun nabízí Galerie Art Praha.

"Kubistický autoportrét je mimořádný a věnovali jsme velkou pozornost zdokumentování jeho bohaté historie. Zjistili jsme, že slavný Emil Filla se o něm zmiňuje v jednom svém dopise, kde píše, že to je jeden z Procházkových nejlepších obrazů," řekl Právu majitel firmy Vladimír Neubert.

Malba byla ve třicátých letech minulého století dvakrát vystavena v pražském Mánesu a také v brněnském Domě umění.

Kubismus u Procházky byl odlišný od kubismu Filly. Působil méně ortodoxně a malíř ho pojímal víc originálním způsobem. Jeho styl je oceňován i v zahraničí. Malíř byl v březnu 1997 hvězdou londýnské aukční síně Sotheby's, kdy se jeho plátno prodalo za 36 700 liber (v současném kursu 1,6 miliónu Kč). Zatím nejdražší obraz Antonína Procházky se na české aukčním trhu odklepl v roce 2002 za 2,55 miliónu korun (cena bez aukčních poplatků).

Na prodej bude Filla, Špála, Lada i Thomas Boys

Zájemce na aukci Galerie Art Praha čekají v neděli v hotelu Hilton další zajímavá díla, kupříkladu Zátiší s lahví a hruškami Karla Černého (vyvolávací cena 590 tisíc korun), modrá Krajina s hradem Václava Špály (500 tisíc), Vydra Josefa Lady (250 tisíc), Koupání Antonína Procházky (680 tisíc) nebo Rodina od Jaroslava Krále (250 tisíc).

Atrakcí neděle v pražském Hiltonu je i akvarel Thomase Boyse, malíře evropských měst, zastoupeného početně i v pařížském Louvru - v nabídce je nádherné panoráma Prahy z roku 1862 s vyvolávací cenou 350 tisíc korun.

Na výběr mají dražitelé i v souboru pražského Dorothea - zajímavé jsou například Kremličkovy obrazy Dáma v červeném a Paříž, vyvolávané za 800 tisíc a 700 tisíc korun, obraz Sklenice a dýmka Emila Filly (750 tisíc) a Barová melancholie Karla Černého (600 tisíc), Portrét mladé dámy Václava Brožíka (400 tisíc) a olej Vlaha Bukovace Opuštěná (380 tisíc).

Pražský víkend bude tedy ve znamení velkých prodejů. Po prázdninové pauze je nabídka víc než lákavá a na své si přijdou zejména milovníci klasiků českého a slovenského moderního umění: celkem se bude dražit na tisíc obrazů a soch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám