Hlavní obsah

Artrockoví U.K. se vrátili a hrají v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U.K. patřili k posledním artrockovým superskupinám sedmdesátých let, přišli však příliš pozdě na to, aby se v době nástupu punku se svou originální směsí art rocku a jazzrocku mohli prosadit. Třiatřicet let po svém rozpadu se ale soubor vrátil se dvěma původními členy, baskytaristou Johnem Wettonem a houslistou Eddiem Jobsonem. V úterý vystoupí v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Profimedia.cz

John Wetton

Článek

Wetton a Jobson stáli u zrodu kapely v roce 1997. Oba byli zkušení hráči, Wetton měl za sebou kromě angažmá u upadávajících Uriah Heep i působení v King Crimson a Roxy Music i ve Family. Jobsona, který začínal u Curved Air a působil i u Franka Zappy, znal z Roxy Music. V prvním obsazení je doplnil vynikající jazzový kytarista Alan Holdsworth, který hrál v Soft Machine a u Gongu, a bubeník Yes a King Crimson Bill Bruford.

Po vydání vynikající debutové desky ale Holdsworth odešel a kapela pokračovala jako trio se Zappovým bubeníkem Terrym Bozziem, se kterým natočili druhou desku Danger Money. Po turné, které je zachycené na koncertním LP Night After Night, se trio rozešlo, Wetton dal přednost komerčnější a úspěšnější vznikající Asii a Jobson vypomáhal Jethro Tull na albu A.

V roce 2011 se skupina dala dohromady s bubeníkem Level 42 Garym Husbandem a australským kytaristou Alexem Machackem.

Reklama

Výběr článků

Načítám