Hlavní obsah

Anna Netrebková měla načerněný obličej, americká pěvkyně odmítá ve Veroně vystoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká sopranistka Angel Joy Blueová oznámila, že tento měsíc nebude zpívat ve Veroně na operním festivalu, protože na něm v předchozím představení vystupovali interpreti se začerněnou tváří. Blueová, která je Afroameričanka, to považuje za „urážlivé, ponižující a rasistické“. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Anna Netrebko měla v jedné roli načerněný obličej.

Článek

Osmatřicetiletá držitelka Grammy Blueová oznámila na sociální síti Instagram, že tento měsíc nebude zpívat v opeře La Traviata. Zdůvodnila to tím, že v jiné Verdiho opeře tento měsíc vystupovali umělci se začerněnou tváří. Etiopskou princeznu Aidu v ní ztvárnila ruská sopranistka Anna Netrebková.

Blueová označila používání začerňování obličeje za „archaické“, podle ní nemá tato praktika místo v moderní společnosti.

Organizátor operního festivalu ve Veroně v reakci napsal, že nebylo jeho úmyslem nikoho urazit a že Blueová mohla vědět dopředu, co je na programu. Divadelní nadace rovněž vyjádřila naději, že záležitost se vysvětlí a Blueová nakonec příští týden ve Veroně vystoupí. „Každá země má jiné kořeny a jiné kulturní a společenské zvyklosti vycházející z její historie,“ uvedli také organizátoři.

Foto: AngelJoyBlue.com

Angel Joy Blue

Začerněný obličej (blackface) je v Americe mnohými považován za rasismus. Například loni v říjnu zažil podobný incident americký hudební skladatel čínského původu Bright Sheng, který byl nucen zrušit seminář na Michiganské univerzitě poté, co ho studenti obvinili z rasismu. Důvodem bylo, že jim na hodině pustil film Othello z roku 1965, v němž má představitel hlavní role Laurence Olivier načerněný obličej.

Aktivisté zpěvačce zakázali vystoupit, měla nekorektní dredy

Kultura

V roce 2019 se také kanadský premiér Justin Trudeau veřejně omluvil poté, co média v předvolební kampani zveřejnila jeho několik let starou fotku, na níž měl začerněný obličej na večírku pořádaném na téma arabské noci. I Trudeau se omluvil s tím, že tehdy nevěděl, že to může být považováno za rasismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám