Hlavní obsah

Aneta Špačková má Anděla, novou kapelu a chuť do zpěvu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí dvaadvacet let, pochází z obce Tmaň na Berounsku, je členka divadla Semafor a nahrála a videoklipy opatřila dvě skladby. Na začátku roku zveřejnila singl Neměnná, který získal ocenění zlaté České dvanáctky a platinové České dvanáctky v rádiu Český rozhlas Dvojka, před několika týdny singl Anděl. Jde o příjemné popové písničky, které jistí její pěvecký výkon. Jmenuje se Aneta Špačková.

Foto: Tereza Dudíková

Aneta Špačková je na startu.

Článek

„Mamka a babička jsou zpěvačky, takže mě ke zpívání vedly odmalička. Hlásila jsem se na různé soutěže a už jako dítě jsem věděla, že se v životě chci věnovat zpěvu. Vlastně mě ani nic jiného moc nebaví. Když už to šlo, zpívala jsem na zábavách v tancovačkové kapele svých rodičů,“ řekla Právu.

V roce 2015 se jim podařilo uspět v televizní soutěži Zpívá celá rodina. V jednom z tehdejších kol Špačkovi skončili na druhém místě a zpětná vazba na sebe nenechala dlouho čekat. Byla hostem koncertu Heleny Vondráčkové.

„Paní Vondráčkové byla v porotě soutěže a její manažer mě pozval na vystoupení. Bylo na Karlštejně a já cítila velkou trému. Musela jsem se naučit její písničku Kvítek mandragory, což bylo docela těžké. K tomu jsem zpívala Čerešně od Hany Hegerové. Nakonec to dopadlo dobře. Přišla jsem na pódium, lidé se usmívali a já měla pocit, že mě chtějí podpořit. Tréma ze mě hned spadla,“ vzpomíná Aneta Špačková.

Foto: Tereza Dudíková

Aneta Špačková chystá další písně a založila svou kapelu.

V té době nastoupila na Mezinárodní konzervatoř v Praze obor populární hudba a zpěv. Nazpívala také písničku pro televizní pořad Atlet roku. Její vlastní repertoár ale začal vznikat až loni. Neměnnou i Anděla pro ni napsal písničkář Karelll.

„Snažím se teď skládat sama, ale zatím si nejsem moc jistá a nevypadlo ze mě nic zajímavého. Budu na tom ale dál pracovat,“ usmála se zpěvačka. „Mými největšími hudebními vzory jsou Karel Gott a Jiří Suchý. Líbí se mi, jak zpívají, a také to, jak se chovají či chovali ke svým fanouškům. Ze zpěvaček se mi líbí Lucie Bílá nebo Ewa Farna.“

Momentálně pracuje na nové písničce, kterou pro ni napsal zpěvák a hudebník Viktor Dyk. Vznikne k ní i videoklip a vyjít by měla ještě v letošním roce. „Myslím si, že jsem si pěvecky jistá v nízkých i vysokých polohách. Obvykle všechno, co potřebuju, zazpívám,“ shrnuje své přednosti Špačková.

Klip Anety Špačkové k písni AndělVideo: archiv umělkyně

Brzy začne pracovat jako dozor dětí. Při tom se bude nadále věnovat hudbě. Postavila si vlastní kapelu a ráda by, až to bude možné, s ní vystupovala.

Její repertoár bude zprvu složen z mála vlastních a více převzatých skladeb. Ale jak říká, zkouší skládat, a tak jistě brzy přibydou nějaké její vlastní skladby. Již 25. října ji čeká koncert s Ondřejem Hejmou v kulturním domě v Tmani.

Reklama

Výběr článků

Načítám