Hlavní obsah

Anděly si odnesli Neckář, Goodfellas, Klus i Dusilová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek byly v Praze rozdány tradiční ceny za populární hudbu Anděl. Mimo jiné slavil velký úspěch Václav Neckář, jehož Půlnoční si připsala ceny za skladbu roku a videoklip roku a na závěr byl ještě uveden do síně slávy. Dvě sošky dostal Tomáš Klus.

Anděly si odnesli Neckář, Goodfellas, Klus i DusilováVideo: Novinky

 
Článek

Jako první byla vyhlášena skupina roku, kterou se stala kapela Mandrage. Svého prvního Anděla  převzali s určitým překvapením a dlouze děkovali. Akademie jim dala přednost před Tata Bojs a J.A.R.

Za skladbu roku vybrali akademici Půlnoční Václava Neckáře a skupiny Umakart. V nominacích figurovala také Nina Tomáše Kluse a Šrouby a matice od Mandrage. Neckář poděkoval především kolegům, kteří písničku složili.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nejlepší zpěvačka roku Lenka Dusilová přebírá cenu od Michaela Kocába.

V konkurenci Dana Bárty a Davida Deyla se v kategorii zpěvák roku prosadil Tomáš Klus. Poděkoval nejen spolupracovníkům, ale i své matce, babičce, „fanouškům, protože jsou fajn“ a akademikům.

V sekci videoklipů byli nominováni pražští Tata Bojs s klipem Opakování, písničkář Tomáš Klus s klipem Sibyla a Václav Neckář a Umakart s Půlnoční, melodií z filmu Alois Nebel. Zvítězila opět Půlnoční.

V kategorii zpěvačka roku porazila Annu K a Tonyu Graves Lenka Dusilová. Kromě poděkování se odhodlala i k malému rýpnutí, když zmínila, že na slavnostním večeru by měli dostat prostor i muzikanti z tzv. žánrových cen (to je např. blues, hip-hop, reggae a další menšinové žánry). Jejich ceny se totiž udělují v jiný den a bez televizního přenosu, takže se narozdíl od svých mainstreamových kolegů velké reklamy nedočkají.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Cenu pro zpěváka roku převzal Tomáš Klus.

Objevem roku se stali Goodfellas, mladá kytarová skupina, která si zamilovala americký rock a blues.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Cenu pro objev roku převzala skupina Goodfellas.

Nejprodávanější deskou byl loni Racek Tomáše Kluse, který je podle akademiků současně i nejlepším albem roku.

Hudební ceny se u nás udělují od roku 1991. Tehdy byly ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. V letech 1992-96 se cenám začalo říkat české Grammy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se od roku 1997 udělují sošky Andělů, jejichž autorem je Jaroslav Róna.

Umělci před vyhlašováním cen Anděl 2011Video: Novinky.cz

Přehled vítězů

Skupina roku: Mandrage

Skladba roku: Půlnoční (Václav Neckář a Umakart)

Zpěvák roku: Tomáš Klus

Zpěvačka roku: Lenka Dusilová

Objev roku: Goodfellas

Album roku: Racek (Tomáš Klus)

Videoklip roku: Půlnoční (Václav Neckář a Umakart)

Reklama

Výběr článků

Načítám