Hlavní obsah

Alexander Payne

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američan Alexander Payne (10. 12. 1961, Omaha) patří k úspěšným režisérům střední generace, jehož psychologicky laděné hořké komedie s prvky černého humoru jsou ovlivněné přístupen americké nezávislé scény. Bokovka představuje jeho největší úspěch, ovšem i předchozí filmy sbíraly ceny a nominace.

Foto: Zuzana Rybářová

Zdravé fitness pro zdravé Česko

Článek

Nominace Oscar 2004

  • režie, snímek Bokovka
  • adaptovaný scénář, snímek Bokovka (společně s Jimem Taylorem)

 Za herecké výkony v předchozím snímku O Schmidtovi (2002 ) byli na Oscara nominováni Jack Nicholson v hlavní roli i představitelka role vedlejší Kathy Batesová. Payneho celovečerním debutem byla satirická Občanka Ruth o chudé mladé narkomance, které přikázali jít na interrupci a ona bojuje za své nenarozené dítě. Získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Mnichově a Lauře Dernové přinesl cenu za nejlepší herecký výkon na filmovém festivalu v Montrealu.

Další snímek Kdo s koho (1999) vypráví o ambiciózní studentce, která se chce stát za každou cenu předsedkyní školní rady. Scénář filmu už napsal režisér s Jimem Taylorem, s nímž pracuje až do dneška. Film přinesl nominaci na Zlatý glóbus jak představitelce hlavní role Reese Witherspoonové, tak scénáristům, kteří byli nominováni i na Oscara.

Ve filmu O Schmidtovi už komediální prvky ustupují do pozadí a větší roli v něm hraje rozčarování, hořkost a nostalgie. Vypráví o muži, který odchází do důchodu a umře mu žena. V hrůze ze samoty se vypraví v obytném voze na cestu za dcerou a za zážitky, přitom není skoro s nikým schopen komunikovat.

Nominace na Oscara
Kdo s koho (1996 za adaptovaný scénář spolu s Jimem Taylorem)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám