Hlavní obsah

61. ročník filmových Benátek zahájí Spielbergův Terminál

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENÁTKY

Mimosoutěžní uvedení nového filmu Stevena Spielberga Terminál s Tomem Hanksem a Catherine Zeta - Jonesovou v hlavních rolích zahájí v úterý večer 61. ročník Mezinárodního filmového festivalu Benátky 2004. O Zlatého lva a další ceny nejstarší filmové přehlídky světa se bude do 11. září ucházet 21 filmů, z nichž některé natočili s hvězdným obsazením fimaři světových jmen.

Foto: Západočeská univerzita

Tým získal celkem 490,7 bodů z možného 1000 a celkově se umístil na výborném na 22. místě.

Článek

Sám zahajovací Terminál je pro Benátky atraktivní příležitostí přivézt na Lido, kam ostatně hvězdy tradičně jezdí víc než kamkoliv jinam, laureáty Oscara Stevena Spielberga, Toma Hankse a Catherine Zeta - Jonesovou.

Film, který bude mít v českých kinech premiéru už 9. září, vypráví příběh Viktora Navorského (Tom Hanks), který přijíždí do New Yorku a netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat.

Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka.

Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií (Catherine Zeta-Jonesová).

V soutěži filmy Leigha, Wenderse a Ozona

V hlavní soutěži se objeví novinky tvůrců, jako jsou Mike Leigh (Vera Drake), Wim Wenders (Land of Plenty), Francois Ozon (5X2), Michel Placido (Ovunque sei), Amos Gitai (Promised Land) a řada dalších.

Mimosoutěžní projekce nabídnou mimo jiné film Eros, který zahrnuje tři krátké filmy o lásce a sexu od Michelangela Antonioniho, Stevena Soderbergha a Wong Kar Waia, či novinku Jonathana Demma, thriller The Manchurian Candidate s Denzelem Washingtonem a Meryl Streepovou v hlavních rolích, což je příběh skupiny vojáků, unesených za války v Perském zálivu. Vymýváním mozků se z nich stanou spící agenti s hrozivým posláním.

Spike Lee představí snímek She Hate Me s Monicou Bellucciovou, Woodym Harrelsonem a Johnem Turturrem. Tom Cruise hraje v novém filmu Michaela Manna Collateral nájemného vraha ve službách drogového kartelu.

Ti všichni a ještě mnozí další jsou v Benátkách nepochybně velmi očekáváni, takže by se letos na Lido mohla sjet skutečně přepestrá škála zvučných filmařských jmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám