Hlavní obsah

Zuzana Mauréry: Základnu mám stále v Bratislavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První nominaci na Českého lva získala za roli ve filmu Colette (2013). Další za roli socialistické pedagožky ve filmu Jana Hřebejka Učitelka (2016). Od té doby z českých obrazovek a kin „neodešla“. Hrála mimo jiné v oblíbeném seriálu Marie Terezie, v divácky úspěšné komedii Matky, v artovém filmu Zpráva o záchraně mrtvého. „Základnu mám pořád v Bratislavě,“ říká slovenská herečka Zuzana Mauréry (53).

Foto: Lenka Hatašová

Zuzana Mauréry

Článek

V sobotu 5. března může získat za svou práci dalšího Lva. Za svůj výkon ve filmu Muž se zaječíma ušima (2021) režiséra Martina Šulíka, nominovaná je v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Získala jste další nominaci na Českého lva. Kde jste se o ní dozvěděla?

Na Instagramu. Náhodou. Je tam asi dvacet mých fanouškovských účtů a občas na ně chodím krást fotky... (Smích) A někdo na jeden z nich dal záběr z nominační akce s mojí fotkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenská herečka Zuzana Mauréry děkovala Janu Hřebejkovi, že natáčel na Slovensku a obsadil ji do hlavní role ve snímku Učitelka.

Pomyslela jsem si: ježíš, proč sem dává někdo fotku starou pět let? Pak jsem si řekla, je čas letošních nominací na Lvy, mrknu se, kdo je nominovaný... A ups!

Budete na předávání cen osobně v pražském Rudolfinu?

Sice v ten den natáčím, ale prý mám mít jen denní natáčení, mohla bych tedy Rudolfinum stihnout. Ráda bych tam byla. Vždycky to pro mě byl příjemný večer s příjemnými lidmi.

Zuzana Mauréry: Žít single není špatné, ale mít parťáka do nepohody i pohody je fajn

Styl

Navíc letos tohle platí dvojnásobně. Nemusím být z ceremoniálu vůbec nervózní. Dostat Lva za pět vět, co jsem řekla? To by byla vážně velká sranda.

Muž se zaječíma ušima se natáčel v době, kdy už svět zasáhla pandemie. V čem se lišilo od předešlých let?

Víte, že ani nevím? Spíš si myslím, že jsme to natočili ještě před pandemií. Ani si nepamatuju, že bychom měli roušky. Promiňte, přesný termín si nevybavím.

Vy mi promiňte, to jsou ty odklady premiér v kinech. Pojďme k divadlu. Ta byla v posledních dvou letech spíš zavřená než otevřená. Čím jste tuhle dobu vyplnila?

V divadle jsem si nezahrála, to máte pravdu. A když, tak spíš v Praze než v Bratislavě. Jsem ale součástí denního seriálu Oteckovia, takže jsem úplně z práce nevypadla a hypotéky stále platím. (Smích)

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

V Domě České televize besedovali tvůrci o filmu Zpráva o záchraně mrtvého. Zleva režisér Václav Kadrnka, herečka Zuzana Mauréry a herec Vojtěch Dyk.

A během tohohle covidového období jsme natočili i pár filmů, díky bohu. Zprávu o záchraně mrtvého režiséra Václava Kadrnky, která jde právě do kin, pak Služku Marianny Čengel Solčanské, seriál Petra Kolečka v režii Jana Hřebejka Iveta.

Žádný dabing, načítání audioknih?

Já moc nedabuju. Když už, jsou to disneyovky, kde se musí taky zpívat. Na ty mě výjimečně zavolají. To se mi stalo v případě matky Gothel v pohádce Na vlásku. Či v Čarovném lese, kde jsem dabovala Meryl Streep.

Čeští diváci vás také znají ze seriálů ČT, které odvysílala poměrně nedávno. Z Marie Terezie 2 a Stockholmského syndromu. I z přehledu dalších vašich projektů mám pocit, že pracujete spíš v Česku než na Slovensku. Mýlím se?

Takhle to asi není. Pořád mám víc práce doma, na Slovensku. I když do Česka jezdím poměrně často. Jednak do pražského Studia DVA, kde hraju v představení Ženy přežijí, potom v pražském Rokoku, v titulu Bez hany.

Takže stále platí, že vaší základnou zůstává Bratislava?

Ano, stále platí: základna Bratislava.

Na čem pracujete právě teď, co přijde na jaře, po Lvech?

Pokud všechno klapne, tak bych měla natáčet hned několik věcí. Roli vychovatelky v Amerikánce, kterou začíná točit Viktor Tauš. Plus ve snímku Petra Nikolaeva Muž, který stál v cestě.

Foto: Profimedia.cz

Historický film Marie Terezie nabídl herečce Zuzaně Mauréry roli jízlivé dámy, která se skvěle hraje.

V něm si mám zahrát manželku Františka Kriegla Rivu. Mám si zahrát i v debutu Natálie Císařovské Její tělo, a to matku hlavní představitelky. A hlavní role na mě čeká také v komedii Kdo je tady nejlepší v režii Tomáše Mašína.

Zuzana Mauréry: Učitelku uvidím až ve Varech

MFF KV

Plus na Slovensku právě rozbíháme 16dílný seriál Prokuratura. Práce mě čeká krásná, snad se podaří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám