Hlavní obsah

Tereza Těžká z dokumentu V síti: V hlavě mi z učiva utkvěly hlavně žáby

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli roli se znovu učila látku 7. třídy. Musela znát kapely, které jsou populární mezi dvanáctiletými dívkami, i jejich herecké a jiné idoly. Tereza Těžká (25) se tak připravovala na roli pubertální dívky, jež jednoho dne vyrazila do světa českého internetu. Za svůj výkon v dokumentu V síti může tuto sobotu získat Českého lva.

28. Český lev - nominace - Nejlepší herečka v hlavní roliVideo: ČFTA

 
Článek

Kde jste se o nominaci dozvěděla?

To vám popíšu velmi přesně. Na ten den jsem se hrozně těšila. Chtěla jsem vidět vyhlášení nominací na ČT24, udělat si z toho událost, plánovala jsem si udělat hezké ráno, klidnou snídani a tak.

Je mi dvanáct aneb 2458 sexuálních predátorů nachytaných V síti

Film

Nakonec jsem se probrala k životu minutu po jedenácté dopoledne a vyhlášení nominací tak sledovala s manželem v posteli, v pyžamu. Ani nasnídat, učesat jsme se nestihli... Ve chvíli, kdy se četla kategorie nominovaných za hlavní ženskou roli, jsem asi ještě ani nevnímala.

Jak nevnímala?

Má nominace mi přišla tak nereálná, že jsem ji vůbec neslyšela. Padla všechna jména a radovat se začal jenom můj muž. Začal mě objímat, byl úplně dojatý, až v tu chvíli mi došlo: jo, oni mě vybrali.

Od natáčení dokumentu V síti uběhly více než dva roky. Přinesl vám tento projekt víc práce?

Natáčet se začalo v listopadu 2018. Do kin šel dokument před rokem. A hned nato dorazil covid. Takže jestli mám teď více práce? Asi ano, ale vzhledem k pandemii jí zase tolik nebylo a není.

Trailer k filmu V sítiVideo: Aerofilms

Divadla jsou zavřená. Za minulý rok jsem odehrála dvě představení. Nic momentálně nenatáčím. Doba je nejistá, umělecké práci moc nepřeje. Ale jisté je i to, že mi dokument otevřel nové možnosti. Součástí projektu je mimo jiné osvětová kampaň ve školách, doufám, že se brzo otevřou a my do nich budeme moct zase vyrazit.

Kvůli roli dvanáctileté dívky jste si musela osvojit učivo 7. třídy. Pamatujete si z něj ještě něco?

(Smích) Pamatuju si, že jsem se se sestřenicí učila dějepis, češtinu, zeměpis a přírodopis. V hlavě mi ale utkvěly hlavně žáby. Ty se probírají skutečně důkladně.

Vám je 25 let. V čem se podle vás liší svět dvanáctiletých dívek, co vyrůstají teď, od toho, v němž bylo dvanáct vám?

Liší se ve strašně věcech. Já jsem se před natáčením těšila na to, že budu znova studovat dívčí časopisy typu Bravo Girl! nebo Dívka. Ty už ani nevycházejí. Podobné je to s filmy, které mě kdysi bavily. Najednou je nemohu dohledat. A dnešní dvanáctiletí je ani neznají.

Foto: ČFTA

Tereza Těžká - 28. Český lev - nominace

Mám obecně pocit, že svět současných dvanáctiletých je mnohem digitálnější. Místo toho, aby šli ven, normálně se bavili s kamarády, tak visí na internetu, maximálně si napíšou přes sociální sítě a jiné aplikace...

Tereza Těžká: Sexuální predátor není ošklivý zubatý pán

Film

Mám pocit, že žijí na YouTube a TikToku. Souvisí to jistě i s tím, že mají vlastní techniku. Já jsem měla ve dvanácti jeden stolní počítač s rodiči dohromady. Střídali jsme se u něj. Musela jsem se taky ptát, zda mohu být vůbec na internetu, a mohla jsem na něm být maximálně hodinu denně.

Jakou vidíte svou šanci na vítězství?

Nedokážu vůbec nic odhadovat. Už samotnou nominaci vedle tak skvělých hereček ovšem vnímám jako výhru. Navíc mám strašně ráda film Krajina ve stínu a kdybych rozhodovala já, věděla bych hned, komu lva dát. Byla by to Magdaléna Borová. Uvidíme, koho akademici vybrali. Vše se všichni dozvíme 6. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám