Hlavní obsah

Českého lva za hlavní roli mohou získat Janžurová, Havlová nebo Boková

V kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli byly Českou filmovou a televizní akademií na Českého lva nominované Dagmar Havlová, Jenovéfa Boková, Iva Janžurová, Tereza Ramba a Eliška Křenková.

27. Český lev - nominace - nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roliVideo: ČFTA

 
Článek

Jako o „ženě z lidu, která do všeho mluví, ale máločemu rozumí,“ mluví o postavě paní Horvátové ve filmu Vlastníci Dagmar Havlová. Snímek získal nejvíc nominací ze všech - dvanáct.

Vlastníky v této kategorii zastupuje také Tereza Ramba. Ta mj. svěřila, v čem pro ni bylo natáčení složité. „Kolegové dělali bordel, někteří neuměli texty, někteří mi brali rekvizity. Klepu se, jen si na to vzpomenu,“ řekla s úsměvem a zásluhy na svém výkonu, leckdy hysterickém, připsala právě kolegům: „Kdybych to náhodou vyhrála, tak ta cena je vlastně jejich.“

Jenovéfa Boková získala nominaci za roli Saši ve filmu Karel, já a ty. „Přišlo mi, že neví, co chce. (...) Jen si potřebuje najít cestu, kterou má jít,“ uvedla k postavě.

Iva Janžurová excelovala jako Teroristka neboli „paní v důchodu, která je přesvědčená, že se lidi mohou dohodnout - pokud mají dobrou vůli“ a Eliška Křenková, která pětici uzavírá, zaujala rolí Mii, „au-pair, která se dostane do trochu jiné rodiny, než čekala“, ve filmu Tiché doteky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám