Hlavní obsah

Dokumenty nominované na Českého lva zdarma na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Portál DAFilms.cz přináší do 13. března dokumentární filmy nominované na Českého lva. Jde o snímky Evangelium podle Brabence, Vlna vs. břeh, Filmový dobrodruh Karel Zeman, Opři žebřík o nebe či Mallory.

Foto: Aerofilms

Farář Marián Kuffa je častěji na poli než v kostele.

Článek

Vynikající dokument Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe představuje faráře Mariána Kuffu, který vybudoval pod Tatrami centrum pro zkrachovalce všeho druhu – feťáky, zloděje, vrahy, bezdomovce. Bez nároku na osobní prospěch obětoval veškerý čas a síly, aby měli kde jíst a spát. Organizuje práci, pomáhá, řeší spory a moc vděku se mu od jeho oveček nedostane. Kuffa rozhodně není žádný svatoušek. Film zachycuje i jeho pochybování nebo ostřejší názory na homosexuály.

Foto: Jan Šída , Právo

Vratislav Brabenec, protagonista dokumentu.

Evangelium podle Brabence Miroslava Janka zachycuje improvizované rozhovory novinářky Renaty Kalenské se členem undergroundové legendy Plastic People of the Universe Vratislavem Brabencem.

Foto: Negativfilm

Upoutávka na film Mallory

Vlna vs. břeh se věnuje Slovenské nové vlně - generaci z pražské FAMU, která do umělecké fotografie vnesla energii, hravost a nespoutanou imaginaci. Filmový dobrodruh Karel Zeman je životopisný film, který se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu. Zároveň odhaluje inspirativní zdroje jeho tvorby, ohlas ve světě a nahlédne do kuchyně průkopníka filmových triků.

Mallory je známý film Heleny Třeštíkové o narkomance, který vyhrál dokumentární soutěž karlovarského festivalu.

Všechny filmy kromě Mallory jsou zdarma ke zhlédnutí ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám