Hlavní obsah

Divadelní Hříšné lidi města pražského zablokoval spor o práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace o připravované kasařské romanci, ve které na prknech Metropolitního divadla Praha ožijí postavičky legendárních Hříšných lidí města pražského, již několik týdnů koluje divadelní Prahou. Premiéru hry režiséra Jiřího Sequense nazvané Hříšní lidé Pěnička a Paraplíčko, avízovanou na 29. listopadu, však nečekaně ohrozil spor o autorská práva.

Článek

Syn spisovatele Jiřího Marka požádal divadelní a literární agenturu Dilia o pozastavení projektu. Na vině je podle jeho slov nikoli zlá vůle, ale dnešní hektická doba.

"Je to pravda. Za náš spor vlastně může hektická doba a s ní spojený spěch ve snaze realizovat všechno okamžitě. A v té rychlosti dramaturgie pražského Metropolitního divadla asi zapomněla na to, že autorem povídky o kasaři Pěničkovi byl můj otec Jiří Marek. Současně byl otec s režisérem Jiřím Sequensem i spoluautorem scénáře, podle kterého byl natočen populární film stejného jména. Právě tento scénář se stal základem divadelní dramatizace, která by měla být koncem listopadu uvedena v pražském Paláci Blaník," konstatoval Marek.

"A protože jsem se všechno dozvěděl až od novinářů, požádal jsem Dilii, aby byl projekt zastaven do té doby, než se všechny okolnosti vyjasní," uvedl Jiří Marek mladší. Spolumajitelka Metropolitního divadla Praha a režisérka hry Dana Bartůňková je o Markově podnětu již informována.

Agentuře Korzo v reakci na něj řekla: "Vše je momentálně v jednání. Snažíme se, abychom s panem Markem našli společnou řeč, aby naše kroky vedly regulérní, právní cestou, a aby se premiéra ve stanoveném termínu skutečně konala," řekla.

"Ten projekt za to stojí, lidé, kteří se na přípravách premiéry podílejí, jsou vesměs nadšeni. Pevně věřím, že rozum nakonec zvítězí." Podle vlastních slov si Bartůňková ani na okamžik nepřipouští, že by se Hříšní lidé Pěnička a Paraplíčko 29. listopadu v Paláci Blaník nakonec nemuseli hrát.

Film Pěnička a Paraplíčko natočil Sequens v roce 1970. Navazoval na seriál Hříšní lidé města pražského. Příběh začíná tím, že ve Vltavě najdou mrtvolu kasaře Toufara, který je podezřelý z loupeže v bance. Rada Vacátko, vědom si staré pravdy, že za vším stojí žena, vyšle detektivy k jeho milence Anče přezdívané Paraplíčko...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám