Hlavní obsah

Když je synek lemra líná

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické komedie věnované osamělým třicátnicím, které marně hledají - ale nakonec šťastně najdou - životního partnera, známe i u nás. Americký film Lemra líná přichází se zajímavou inovací žánru úsměvných romancí, které se točí pro stále svobodné a osamocené. Režisér Tom Dey tentokrát vypráví o třicetiletých mužích, kteří nechtějí opustit dům rodičů, ani maminčinu kuchyni.

Článek

Podobné filmy dobře ilustrují společenské proměny, co se týče statistik sňatků a stylu milostného života dnešních mladých. Tripp (Matthew McConaughey), který má být "Lemrou línou", si v pětatřiceti lebedí v rodičovském hnízdě, máma mu podstrojuje, vypere a uklidí.

Má práci, ale jeho život bez závazků se skládá ze starých klukovských snů a dnů hodně trendové zábavy. S kamarády si vyrazí na skálu, surfovat, nebo aspoň na odpoledne ve znamení play station. Rodiče jsou dobří ještě k jedné věci: když mu zevšední nová, společné budoucnosti chtivá holka, vezme ji k sobě domů, aby se před ní ukázal jako jeliman. Máma a táta si jednou najmou svůdnici Paulu (Sarrah Jessika Parkerová), která na Trippa zahraje zamilovanou habaďůru, aby ho dostala z domu. Samozřejmě, všechno se zašmodrchá, když se do sebe zamilují...

Film je vůči pohodlným budižkničemům, kteří přerostli své mládí a odmítají dospět, mile falešný a pokrytecký. Tripp vypadá jako sportovně zdatný macho a opálený metrosexuál, který by mohl být už třikrát rozvedený s pěti dětmi. Když už mají tvůrci zodpovědět, proč žije s rodiči, vytáhnou sentimentální historku jak z Harlekýnů o staré lásce, která zemřela. Takže Tripp bude desetkrát činorodější než průměrný třicetiletý looser, jehož najdete nad knihami Pána prstenů nebo na zahradě u sousedů na jointu marihuany.

Příznačné je to, jak je americká rodina ukázaná jako svatý obrázek, který má právo vzít váš osud do vlastních rukou. K tomu paradoxně poslouží profesionální svůdnice Paula, která je v herecké kreaci Parkerové mnohem přesvědčivější než Tripp. Parkerová, hvězda seriálu Sex ve městě, se v umění svádění skutečně vyzná. Působí věrohodně, je přirozená a nedělá ze sebe žádnou karikaturu sexuální bohyně ani nemravné panenky. Hraje ovšem třicátnici, postavu téměř o deset let mladší, než je ona sama.

Jejich komediální a složité namlouvání občas jiskří humorem trochu drsnějšího zrna, jinak je ale očekávané a průhledné. Romantické scenérie jsou plakátové jak ze života zhýčkaných modelů převlečených za amatérské psychology, jejich štěstí připomene fotografie z Bravíčka. O humor se starají Trippovi rodiče, hlavně maminka Kathy Batesová a Paulina asociální kamarádka Kit (Zooey Deschanel). Jeho kvalitu lze dokumentovat scénou, kdy se Paula vrátí z jedné luxusní večeře. Kit říká: "Něco tady smrdí." Paula: "Jo, měli jsme s Trippem k večeři kraby." Kit: "Ne, tady cejtím něco jinýho...Zábavu!" Film se může ještě pochlubit trochu netradičním romantickým finále, které je natočeno novátorsky jako spontánní reality show, u níž se všichni kolem dojímají nebo chytají nerva.

Lemra líná

USA (2006), 98 min.

Režie: Tom Dey, Scénář: Tom J. Astle, Matt Ember, Hudba: Rolfe Kent.

Hrají: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Zooey Deschanel, Kathy Bates

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám