Hlavní obsah

Letní filmová škola s Bílou labutí Pavla Dostála

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Dostaveníčko s publikem si zde dali i dva politici, místopředseda vlády Zdeněk Škromach a Lubomír Zaorálek z ČSSD. Oba přijeli na úterní projekci (bohužel nepříliš povedeného) dokumentu režiséra Břetislava Rychlíka a publicistky Renaty Kalenské Bílá labuť Pavla Dostála, který vznikl v posledních týdnech ministrova života, aby vzdali hold tomuto politikovi.

Článek

Po promítnutí se rozběhla vážná a místy ostrá debata o politice, budoucnosti České televize i o financování kinematografie.  Vedle politiků zasedli u debatního stolu moderátor a herec Jan Kraus, bývalý ředitel ČT Ivo Mathé či publicista Jiří Voráč.

Dostál ve filmu mluví o životě i vyjadřuje se celkem otevřeně k současné domácí politické scéně. Vybrat zajímavé citace z diskuse, která se rozproudila po projekci, není vůbec obtížné. Škromach například uvedl, že politik by měl mít "trochu hereckého talentu" a "že je potřeba kultivovat ducha, jak to umí umělci a filozofové".

Zaorálek si zase myslí, že mezi kulturou a politikou nyní zeje velká propast, kterou je potřeba překonat. "Někteří se politiky štítí, nadávají na ní a dávají najevo, že s ní nechtějí mít nic společného. Ale složení sněmovny je jen obrazem naší společnosti patnáct let po osmdesátém devátém, a to i se vším konzumerismem a různými nešvary," dodal Zaorálek.

Poslanci jsou prý obecně podezřívaví, pokud se dostane na přetřes jednání financování kultury či třeba volba členů Rady ČT. "Média mohou být dnes mocným nástrojem a nikdy není jasné, kdo s kým mluví a kdo za kým stojí," zaznělo také. "Dnešnímu světu hrozí berlusconizace, nejde jen o nezávislost médií a kultury, ale i politiky," hřímal Zaorálek.

Na závěr se ve vzduchu vznášelo několik těžko zodpověditelných otázek. Třeba i ta, jestli Česká televize i autorská televizní a filmová tvorba přežije nový zákon o televizních poplatcích, který sněmovna nedávno schválila.

Erotické Hradiště

Pocity z pobytu na Letní filmové škole můžete mít různé. Někdo zažívá únavu z filmů, jiný bolest v hlavě z dlouhého večera. Ne tak slavný režisér Fernando Arraba. Jde prý o "neuvěřitelně erotické a mystické místo", svěřil se po příjezdu.

Má právdu, i když to Arrabal, který zažil ještě jako dítě občanskou válku ve Španělsku a jenž se ve filmech Guernica či Ať žije smrt (uvedl je v Hradišti) zabýval neslavným fašistickým obdobím historie své vlasti, myslel asi jinak.

Pravda je taková, že zajímavá setkání tu můžete zažít na každém kroku. Třeba v úterý zahráli na jednom večírku irští muzikanti společně s horňáckými.

Reklama

Výběr článků

Načítám