Hlavní obsah

Výtvarné umění 2018. Šímův obraz se prodal za 36 milionů

Právo, Jan Šída

Rok 2018 byl i na scéně výtvarného umění provázán s výročími vzniku Československa 1918, okupací nacisty 1938 a s okupací vojsky Varšavské smlouvy 1968. Například v císařské konírně Pražského hradu prezentovala výstava Tož to kupte! díla, která získali prezidenti Masaryk, Beneš a Gottwald.

Foto: Jan Šída, Právo

Josef Koudelka na výstavě Invaze 68

Článek

Zásadní události, které byly připomínány, ukázaly pražské expozice Osudové okamžiky Československa na Staroměstské radnici a Slibuji věrnost republice (pražská Leica Gallery) s oficiálními snímky našich prezidentů.

Okupace 1968 se promítla do výstav fotografa Josefa Koudelky Invaze 68 v pražském Veletržním paláci a Staroměstská radnice v metropoli hostila expozici Sovětská invaze – srpen 1968.

K výrazným výstavám patřily ty Pabla Picassa, Jana Zrzavého (obě pražské Museum Kampa), Františka Kupky (pražská Valdštejnská jízdárna), Jiřího Koláře (palác Kinských v Praze) či Josefa Sudka (Galerie města Kolína).

Nejdražším dílem uplynulého roku se v tuzemských aukcích stal obraz Josefa Šímy ML s cenou 36 milionů korun. Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku by případný zájemce potřeboval téměř 177 milionů korun.

S výjimkou jednoho poválečného obrazu Toyen se do první desítky dostala výhradně díla klasické moderny. Emil Filla, Josef Čapek a Toyen jsou každý zastoupen dvěma díly. Celková cena všech deseti obrazů je ale o 30 procent nižší, než byla částka potřebná ke koupi desítky nejdražších děl v roce 2017.

5 nejlepších výstav podle Jana Šídy

1. Josef Koudelka - Invaze 68 (Veletržní palác, Praha)

2. Anatomie skoku do prázdna (Západočeská galerie Plzeň) 

3. Sudek, Funke, Drtikol (Oblastní galerie Liberec)

4. Luboš Andršt 70 (Popmuseum, Praha)

5. 100+1 Hollar (Severočeská galerie výtvarného umění, Litoměřice) 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám