Hlavní obsah

Zemřela herečka a režisérka Penny Marshallová

– Los Angeles • Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřela americká herečka a režisérka Penny Marshallová. Proslavila se rolí v seriálu Laverne & Shirley a později režírovala známé filmy, jako jsou například Velký či Velké vítězství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřela herečka a režisérka Penny MarshallováVideo: AP

 
Článek

Marshallová zemřela ve svém domě v Los Angeles v pondělí v noci na komplikace spojené s cukrovkou. S odvoláním na sdělení mluvčí rodiny o tom informovala agentura AP.

Film Velký (1988) s Tomem Hanksem sklidil takový úspěch, že se Marshallová díky němu stala první režisérku filmu, který jen v pokladnách amerických kin utržil přes sto milionů dolarů. Snímek byl nominován na Oscara. Je o chlapci, který si přeje se druhý den vzbudit jako dospělý, což se mu vyplní.

Foto: Profimedia.cz

Penny Marshallová na snímku z roku 2011

Další velmi úspěšný film zesnulé režisérky, Velké vítězství (1992), což je komedie o začátcích dívčího profesionálního baseballu za druhé světové války, v USA utržil 107,5 milionu dolarů.

Prvním filmem, který Marshallová režírovala, byl Jumpin' Jack Flash (1986) s Whoopi Goldbergovou.

Probuzení s De Nirem

V roce 1990 pak režírovala Čas probuzení (Awakenings), ve kterém hráli mimo jiné Robert De Niro a Robin Williams. Film si vysloužil tři nominace na Oscary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám