Hlavní obsah

Festival krátkých filmů Praha uvede poctu Bergmanovi i silné ženské příběhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctý Festival krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se odehraje od 23. do 27. ledna 2019 v pražských kinech Světozor a Pilotů a nabídne opět aktuální pohled na světovou krátkometrážní tvorbu.

Foto: pragueshorts.com

Film Tramvaj

Článek

Festival uvede poctu Ingmaru Bergmanovi, příběhy ženských hrdinek z oblasti Amazonie, krátké filmy oceňovaného portugalského tvůrce, vizuální experimenty, program pro děti, zónu virtuální reality, den věnovaný české krátké tvorbě s Národní soutěží, noční moderovanou show plnou hororů nebo ty nejlepší krátké hrané filmy vyrobené v posledních dvou letech v Mezinárodní soutěži.

„V lednu příštího roku proběhne již počtrnácté Festival krátkých filmů Praha, který je sesterskou akcí Mezinárodního filmového festivalu  Karlovy Vary. Během uplynulých roků si tato přehlídka vytvořila vlastní tradici a fanouškovské zázemí. Jsme rádi, že jejím prostřednictvím přinášíme publiku nejen to nejlepší ze současné světové produkce krátkometrážní tvorby, ale v rámci soutěžní sekce dáváme i mladým českým filmařům prostor představit svá díla v oblasti, která u diváků získává stále větší oblibu,“ uvedl prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Hlavní část programu, Mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů v délce do 30 minut, představí i letos téměř dvacet filmů z celého světa a její vítěz obdrží kromě hlavní ceny také finanční odměnu 2000 eur. Soutěž českých snímků svého vítěze ocení stejnou částkou. V porotách letošního ročníku zasednou mimo jiné polský režisér a scenárista Tomasz Wasilewski (Spojené státy lásky, 2016), mezinárodně uznávaný americký filmový kritik, video-esejista a filmař Kevin B. Lee nebo nezávislá dramaturgyně Laurence Reynolds.

Foto: pragueshorts.com

Umělý humor (film ze sekce Gabriel Abrantes)

Sekce Bergman Revisited oslaví sté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších autorských filmových režisérů 20. století Ingmara Bergmana. Blok představí krátké filmy šesti švédských režisérů, které různými přístupy reflektují Bergmanovu tvorbu. Diváci uvidí například snímek Pernilly August, režisérky a herečky známé českým divákům třeba z Bergmanovy klasiky Fanny a Alexander, nebo z role matky Anakina Skywalkera Shmi ze ságy Star Wars, režiséra kultovního dramatu Jeden musí z kola ven Tomase Alfredsona, či Patrika Eklunda, jehož krátké filmy jsou pravidelně oceňovány na festivalech v Cannes a Sundance a jehož snímek Místo abrakadabra, který Festival krátkých filmů uváděl, získal oscarovou nominaci v kategorii krátkometrážních filmů.

Na oblast Amazonie geograficky zaměřená sekce s názvem Amazona nabídne příběhy silných a nepoddajných  ženských hrdinek, mezi jinými třeba Dívku, která tančila s ďáblem režiséra J.P. Mirandy Marii, který získal Zvláštní uznání poroty v Cannes nebo film Violet Sunday režisérky Any Cristiny Barragán, jejíž film Alba reprezentoval Ekvádor na loňských Oscarech.

Nezávislá sekce festivalu v Cannes - La Quinzaine des réalisateurs - existuje již od roku 1969; vznikla v reakci na květnové události roku 1968, aby méně okázalým způsobem prezentovala i méně známé filmaře, a to zcela nezávisle na hlavním programu festivalu a jeho dramaturgii. Tato sekce, zkráceně nazývaná jako Quinzaine, uvedla v minulosti snímky třeba George Lucase, Kena Loache, Michaela Hanekeho nebo Spikea Leea.

Nejzvláštnější film Cannes

Vybrané snímky posledních sedmi let existence krátkometrážního programu představí členka letošní poroty Národní soutěže a nezávislá dramaturgyně, která stála v posledních letech za výběrem těchto krátkých snímků, Laurence Reynolds. Mezi jinými nám představí film české animátorky a režisérky Michaely Pavlátové Tramvaj nebo snímek oceňovaného kolumbijského režiséra Franca Lolliho s názvem Rodri.

Portugalský režisér Gabriel Abrantes má již na kontě řadu festivalových ocenění. Jeho poslední celovečerní snímek Diamantino, uvedený i na MFF Karlovy Vary, si vysloužil pověst nejzvláštnějšího filmu Cannes 2018. Snímek získal hned dvě ocenění, Cenu poroty Palm Dog a Nezávislou cenu kritiků. Abrantesovu krátkou tvorbu, originální filmařský přístup a neotřelé nápady představí čtyři snímky, mezi jinými třeba film Freud und Friends, uvedený na téměř dvaceti světových festivalech nebo snímek Umělý humor, loni uvedený na FKF Praha v Mezinárodní soutěži.

V programu již tradičně diváci i letos najdou oblíbenou Brutal Relax Show extrémních a hororových titulů, LABO, program složený z filmů pohybujících se na hraně experimentu a konvenční hrané produkce, filmy využívající neotřelých vypravěčských postupů a výrazových prostředků, v nichž nejde ani tak o vyprávění příběhů, jako spíše o prostou slast z dívání se a prvobytnou moc filmových obrazů.

Ani letos festival nezapomene na nejmenší diváky a jejich rodiče. Na program Pragueshorts dětem se mohou děti od 5 do 8 let a jejich rodiče těšit v sobotu 26.1.2019 od 15:00 v Bio Oko a o den později, 27. ledna 2019 od 15:00, v kině Aero. Program pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou. Na projekci navazuje výtvarná a dramatická dílna. Více na www.pragueshorts.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám