Hlavní obsah

Iva Janžurová v Síni slávy Národního divadla

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti zahájení 136. sezóny Národního divadla (ND) v Praze uvedl ministr kultury Antonín Staněk do Síně slávy ND herečku Ivu Janžurovou. Zároveň byli oceněni další umělci reprezentující jednotlivé obory tuzemské první scény.

Foto: ČTK

Iva Janžurová byla uvedena do Síně slávy Národního divadla.

Článek

Cenu ředitele ND si odnesli Magdalena Matějková (balet), Filip Kaňkovský (činohra) a Jiří Brückler (opera). Předání cen se uskutečnilo v budově ND, které novou sezónu zahájí 2. září na náměstí Václava Havla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výrazná gesta, mimika - tak znají slavnou herečku diváci. Po rozhovoru spěchala za herci z divadla Kalich. Večer hráli v Litomyšli představení Na mělčině.

„Je mi ctí uvést do Síně slávy právě paní Ivu Janžurovou, dovolím si říci legendu českého herectví. A to nejenom divadelního, přestože právě s Národním divadlem je neodmyslitelně spjata. Vážím si jejích rolí a jen těžko bych vybíral, které z nich nejvíce a ve které ji mám nejraději,“ uvedl ministr kultury Staněk.

Sedmasedmdesátiletá Janžurová se v posledních letech v ND objevila ve výrazných rolích – Raisy Gurmyžské v inscenaci Alexandra Nikolajeviče Ostrovského Les v režii Michala Dočekala a jako Alžběta II. v Audienci u královny Petera Morgana v režii Alice Nellis.

Foto: ND – Martin Špelda

Iva Janžurová jako královna Alžběta II. prožívá své herecké znovuzrození.

V roli britské královny Alžběty II. ve Stavovském divadle dvě a půl hodiny nesejde z jeviště a zvládne deset převleků a věkových proměn, neboť představuje Alžbětu v různých fázích života.

Celkem natočila víc než 350 filmů, televizních inscenací a seriálů. Mezi nejslavnější patří Penzion pro svobodné pány a Svatba jako řemen Jiřího Krejčíka, Petrolejové lampy a Morgiana Juraje Herze, Kočár do Vídně Karla Kachyni, Pane, vy jste vdova Václava Vorlíčka a filmy Alice Nellis Ene bene a Výlet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám