Hlavní obsah

Brněnské Horečce pod lodními kontejnery tleská Švýcarsko

Právo, Mirosdlav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohromující scéna, které dominuje dvaadvacet lodních kontejnerů, stejně jako kostýmy, hudební aranžmá a choreografie a samozřejmě režie. To vše s mimořádným výkonem 24 herců a tanečníků z různých zemí uchvacuje diváky na letním muzikálovém svátku u švýcarského jezera Walensee. Zájem o Horečku sobotní noci s výrazným českým rukopisem je takový, že pořadatelé k již vyprodaným třiceti představením přidali tři další. Ceny lístků se přitom pohybují kolem 170 franků (3740 Kč).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Horečka sobotní noci má úspěch ve Švýcarsku.

Článek

„Naše divadlo kooperovalo na výrobě scény a připravilo kompletní kostýmní výbavu, Tomáš Küfhaber vytvořil nové hudební aranžmá a Andrea Kučerová byla autorkou kostýmních návrhů. O choreografii se postaral Igor Barberič, který je stejně jako scénograf Christoph Weyers trvalým spolupracovníkem městského divadla Brno (MDB), a oba jsou na naší scéně prakticky doma. Samozřejmě nás těší, že jsme od švýcarské produkce dostali důvěru už po několikáté. Pro nás to má ještě další výhodu v tom, že Horečku sobotní noci budeme dívat i v Brně s premiérou na počátku příštího roku, takže zdejší působení můžeme považovat i za jakousi přípravu pro Brno, byť moje režijní vedení doma bude přece jen jiné, stejně jako bude odlišná scéna,“ uvedl režisér představení a ředitel MDB Stanislav Moša.

Scénograf Christoph Weyers, který už několikrát překvapil svými nápady, tentokrát dokonale využil obřího prostoru jeviště na břehu jezera pod švýcarskými vrcholy a představu New Yorku zhmotnil pomocí více než dvou desítek originálních lodních kontejnerů, které tvoří nejen kulisy megapole, kde se děj s legendární hudbou kapely Bee Gees odehrává, ale některé z nich – předělané brněnskými techniky – nabízejí i pohledy do různých prostředí, ve kterých Tony Manera jako hlavní představitel (ve filmu z roku 1977 John Travolta) zpívá a tančí.

Scéna má 44 metrů

Scénu 44 metrů širokou a 18 metrů vysokou prověřila hned premiéra, kdy vyprodané hlediště (1800 diváků) muselo nejprve počkat, až se uklidní živly, ustane vichr a zmírní silná bouře. První půle se však i poté hrála v lijáku a uklidnění nastalo až po krátké technické pauze.

„Zdejší herci, kteří byli vybráni konkurzy z několika zemí, si však na podobné rozmary skoro zvykli stejně, jako si museli zvyknout na speciální výbavu, která je pro zdejší rozmary počasí nezbytná. Všichni z nich mají pod kostýmy neopreny většinou upravené s pomocí nůžek na tělo, které samozřejmě chrání herce jen částečně. Na další reprízy po premiéře si ještě necháváme poslat speciální nepromokavé ponožky tělové barvy, které, jak jsme zjistili, jsou k dostání v Londýně,“ vysvětlila kostýmní výtvarnice Andrea Kučerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám