Hlavní obsah

Aukční rekord. Obraz Šero v pralese od Toyen se prodal za 30 miliónů

Praha
Aktualizováno

Obraz české malířky Toyen Šero v pralese se v neděli vydražil za 30 miliónů korun včetně aukční přirážky, což je autorčin tuzemský rekord a současně čtvrtý nejdráže prodaný obraz na aukcích v ČR.

Foto: Kodl Galerie, ČTK

Obraz Šero v pralese malířky Toyen se vydražil za rekordních 30 miliónů korun.

Článek

Galerie Kodl v neděli prodala 200 uměleckých děl za celkovou částku 250 miliónů korun, čímž se její nedělní aukce stala historicky nejúspěšnější v České republice. Dosavadní rekord držela stejná aukční síň z loňského roku, kdy zaznamenala tržbu přes 142 miliónů korun, sdělila za Galerii Kodl Terezie Kaslová.

Foto: Kodl Galerie, ČTK

Obraz Šero v pralese malířky Toyen se vydražil za rekordních 30 miliónů korun.

Velkoformátové plátno Šero v pralese od malířky Toyen z jejího sběratelsky vysoce ceněného artificiálního období mělo vyvolávací cenu 14 miliónů korun, jeho cena se tak nakonec více než zdvojnásobila.

Tuzemský aukční rekord Toyen držel zatím obraz s názvem Spící, který se v roce 2009 prodal za 23,2 miliónu korun včetně aukční přirážky.

Podobného zájmu jako Toyen se v neděli podle Kaslové dostalo také dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica, které se z původní vyvolávací částky 19 miliónů vyšplhalo až na 26,2 miliónu Kč. Desetimiliónovou hranici překonalo i kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 10,6 miliónu Kč), Koupání od Františka Kupky (13,6 miliónu Kč) a Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (11,2 miliónu Kč). Další obraz Emila Filly Ležící žena dosáhl částky 9,8 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám