Hlavní obsah

Národní muzeum přivítá návštěvníky v říjnu 2018

Novinky, Lucie Fialová

Rekonstrukce Historické budovy Národního muzea v Praze, která se nachází v polovině, by měla skončit příští rok v říjnu, kdy uplyne sto let od vzniku Československa a dvě stě let od založení této kulturní instituce.

Rekonstrukce Národního muzea je v plném prouduVideo: Lucie Fialová, Právo

 
Článek

„Pevně doufáme, že do konce roku 2019 otevřeme přírodovědeckou část a do půlky 2020 i historické expozice v Nové budově,“ oznámil dnes na závěr kontrolního dne ředitel NM Michal Lukeš, který rekonstrukci za 1,6 miliardy označil za jednu z nejnáročnějších staveb, jež nyní v České republice probíhá. „Problémy jsou, jako na každé stavbě, i to se nám daří překonávat. Zůstávám optimistou, že v říjnu 2018 se podaří dokončit stavební část této budovy a otevřít v ní velkou výstavu ke 100 letům Československa,“ uvedl dnes po prohlídce historické budovy, které se zúčastnili i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Sobotka připomněl, že muzeum od svého postavení neprošlo komplexní rekonstrukcí. „Takže je to vlastně poprvé v historii naší země, kdy Národní muzeum prochází takto rozsáhlou opravou,“ poznamenal s tím, že otevření bude jednou z důležitých událostí příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Kontrolní den rekonstruované budovy Národního muzea si nenechali ujít ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, ministr kultury Daniel Herman, premiér Bohuslav Sobotka a ředitel Národního muzea Michal Lukeš

Herman doplnil, že objekt v horní části Václavského náměstí opět dostane podobu neorenesanční perly.

Jak se promění, lze vidět na některých místech už teď. Restaurátoři vyčistili kámen, takže  fasáda někde získala výrazně světlejší odstín, čímž se opět vrátila ke svému původnímu vzhledu z konce 19. století. „Další změnou je, že prostory budou téměř z 90 procent zpřístupněny veřejnosti,“ přiblížila ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Změny kvůli bezbariérovým vstupům

Cílem památkářů byla podle ní obnova muzea co možná nejvíce do původní podoby. „Ale uvědomujeme si, že musí odpovídat i současným standardům, a proto jsme připustili některé zásahy, které jsou důležité z hlediska návštěvnického provozu,“ poznamenala. Dovnitř se například pohodlně dostanou i lidé na vozíku.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Rekonstrukce Historické budovy Národního muzea v Praze by měla skončit v říjnu 2018.

Usilovně se pracuje nejen na fasádách, ale i na spojovací chodbě s Novou budovou, bývalým Federálním shromážděním, probíhají náročné restaurátorské zásahy v interiérech.

Také většina děl na čelní straně fasády už byla očištěna speciální chemickou pastou, plasticky zaretušována v umělém kameni a nyní probíhá patinace. Tyto barevné korekce sochy sjednotí. Světlejší barvu získá také sloupořadí, které bylo poškozeno střelbou sovětských vojáků v srpnu 1968. Stopy po opravených plombách na kameni ze 70. let 20 století zůstanou i nadále viditelné a událost připomene nová pamětní deska.

Reklama

Výběr článků

Načítám