Hlavní obsah

Severský folk metal v sobotu rozezní pražský Smíchov

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned tři folkmetalové kapely se potkají na pódiu pražského klubu MeetFactory už tuto sobotu. Známým finským kapelám Moonsorrow a Korpiklaani bude předskakovat méně známé, ale o to osobitější islandské uskupení Skálmöld.

Foto: Profimedia.cz

Finská kapela Korpiklaani v sobotu vystoupí v Praze.

Článek

Finští Korpiklaani rozhodně nejsou v České republice poprvé. Skupina, která se proslavila mimo jiné skladbami o nezřízeném pití alkoholu, kombinuje finské a anglické texty a z posledního řadového alba Noita zaujala zejména skladbou Ämmänhauta. Finsky nazpívanou skladbu Viinamäen Mies následně přezpívali hoši z Lahti do angličtiny pod názvem Man With The Plan a zaujali úsměvným animovaným klipem.

Ač se tvorba skupiny po odchodech Jaakka "Hittavainena" Lemmettyho v roce 2011 a akordeonisty Juho Kauppinena v roce 2013 do značné míry proměnila, fanoušky neztrácí, spíše naopak. Z tvorby kapely je patrné silné ovlivnění laponskou přírodou a také nezbytný humor, který kapelu přivedl třeba k předělávce známého hitu Levan Polkka do metalového hávu.

Helsinské uskupení Moonsorrow je upletené z trochu hrubší tkaniny a jeho tvorba se do značné míry blíží spíše k black metalu než k jeho folkovému příbuznému. Delší a tvrdší skladby si však za 20 let existence kapely našly své publikum. A nejnovější album Jumalten Aika, které spatřilo světlo světa v dubnu, mluví samo za sebe. Pouhých pět skladeb a dvě bonusovky, ale tři z pěti z nových songů oplývají více než čtvrthodinovou délkou.

To šestero Islanďanů ze skupiny Skálmöld se dalo dohromady teprve v roce 2009, stihli však stvořit tři standardní alba a několik bonusů. Zatímco zpočátku se mohlo zdát, že skupina teprve hledá svou identitu, v případě posledního alba Með vættum je její směřování jasnější. Skladby jsou kompaktnější, ukotvují Skálmöld ve tvrdších folk metalových vodách. A to nejen kvůli coververzi skladby Nattfödd od finského uskupení Finntroll.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám