Hlavní obsah

Skupina Legendy se vrací umí i vlastní písně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinecká skupina Legendy se vrací je na hudební scéně pozoruhodným úkazem. Před dvanácti lety vznikla prakticky jen tak pro zábavu, kdy si čtyři výrazní muzikanti ze severní Moravy řekli, že by rádi hráli v elektroakustickém provedení světové rockové hity.

Foto: Archív kapely

Legendy se vrací

Článek

Za pár let se z kapely stal žádaný koncertní artikl, protože nejenom že nabízela v sofistikovaném provedení legendární světové i české hity, ale pro mladší diváky se stala průvodcem historií rock’n’rollu.

Její koncertní kalendář je tak nabitý, že by jí to mohli závidět i mnozí umělci slavnějšího jména. Navíc pětice vydala před několika týdny své první album, na kterém jsou ryze původní skladby. Jmenuje se Slovo chlapa.

„Po dvanácti letech fungování jsme se dostali k bodu, kdy jsme se rozhodovali, jestli nám těch asi pět set originálně zpracovaných coververzí stačí. Mohli bychom je hrát pořád dokola a stačilo by to, protože obvykle zahrajeme padesát až šedesát skladeb za večer. Jenomže v kapele máme osobnosti, které tvoří, ať už je to kytarista Andonis Civopulos nebo klávesista Mirek Bazger. Jejich potenciál je dobré využít. S vlastními skladbami jsme už koketovali před pěti lety, ale naše autorské album vzniklo až letos,“ řekl Právu zpěvák a kytarista Petr Šiška.

On sám se na hudební scéně pohybuje jako uznávaný textař, a prý se mu v poslední době nahromadila řada textů, které nechtěl nechat ležet ladem.

„Obvykle píšu na hudbu. Začali za mnou ale chodit lidé, kteří mě žádali, jestli bych jim nenapsal text, který by oni zhudebnili. Zjistil jsem, že mi to jde, a ta nevázanost na hudbu mě baví. Texty, které jsem napsal pro Legendy se vrací, jsem postupně dával klukům na zpracování. Líbila se mi vidina vzniku písniček, které se pohybují v ranku rockového šansonu. Je v nich odkaz na tvorbu osmdesátých a devadesátých léta, zejména polskou scénu, která nás v severomoravském regionu hodně ovlivňovala,“ vysvětlil Šiška.

Čtyřicet tisíc alb

Jsou tu ale i další umělecké zdroje kapely. Civopulos je jeden z nejlepších kytaristů v zemi a Legendy se vrací dovedou zazpívat trojhlasé vokály, což na zdejší scéně není obyčejem. Přidáme-li k tomu melodickou nápaditost a to, že texty mají příběh, vznikly písničky, které na koncertech v podání skupiny obstojí i vedle světových hitů.

„Andonis nejdříve tvoří muziku a k ní nechává napsat text, takže některé písničky vznikly i tímto způsobem. Výsledkem je kolekce, která takříkajíc drží pohromadě. Máme také zkušenost, že na naše vlastní písně pozitivně reaguje mladší publikum. Možná ho fascinuje i to, že lze ještě slyšet dobře zahrané kytarové sólo. My si totiž nemyslíme to co řada mladších kolegů, že dnes se už na sóla nehraje,“ tvrdí Šiška.

Album Slovo chlapa prodávají hlavně na svých koncertech. Stojí padesát korun a počet prodaných kusů se podle Šišky už blíží čtyřiceti tisícům.

„Když na koncertě prodáme méně než dvě stě padesát kousků, je to pro nás neúspěch,“ usmívá se. „Jsme si vědomi toho, že cédéčko je zastaralý nosič. Ale pokud přijde člověk na koncert a skupina se mu líbí, tak do něj těch padesát korun dá.“

Obal alba Slovo chlapa má větší formát, než je obvyklé. Šiška vysvětluje, že je to záměr, neboť funguje i jako podpisová karta.

„Jsme především kapela pro pobavení. Cítíme se jako komedianti, kteří hrají pro radost a připomínají lidem staré rockové pecky. Budeme si ale dělat radost i tím, že budeme dál skládat vlastní písně,“ uzavírá Šiška.

Reklama

Výběr článků

Načítám