Hlavní obsah

Donutil si ve Varech postěžoval na nekřesťanského faráře

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Zástupci České televize představili v Karlových Varech připravovaný seriál Doktor Martin. Hlavní roli nepříjemného lékaře v něm ztvárnil Miroslav Donutil. Ten se v sobotu v diskusi lidem svěřil, že natáčení v Beskydech obnáší rozsáhlé učení textu, ale také s tím, že práci filmařům komplikuje tamní farář.

Foto: ČT Ondřej Novák

Jednu z výrazných rolí si zahraje i Jitka Čvančarová.

Článek

Donutil řekl, že danou roli přijal velmi rychle, tak byl z předloženého scénáře nadšený. „Přišli za mnou s tím, že ten, původně britský seriál koupí jen tehdy, když já budu hrát hlavní roli. To se mi ještě nikdy nestalo,“ uvedl. A pokračoval: „Nejde o papundeklový seriál, kde se herci sejdou v pět ráno a v devět jdou domů. Texty se učí narychlo. A je jim jedno, co říkají. Je to totiž jedno.“

Ne přišlo z fary

ČT chystá spuštění seriálu na letošní podzim, a to prvních 16 dílů. Každý z nich tvoří uzavřený příběh. Tvůrci prozradili, že v nich nebudou vedle lidských příběhů chybět ani detektivní zauzlení.

„Hlavní zápletka je jednoduchá. Významný chirurg se vrací z města za tetičkou, do beskydské vesničky, kde trávíval dětství,“ přiblížil Donutil s tím, že v roli nikdy neodloží škrobený oblek. „Ani když je nejhorší vedro. Ostatní chodí na place v šortkách a tričku, já se vařím,“ dodal.

Natáčení probíhalo a bude nadále probíhat ve Velkých Karlovicích a v jeho okolí. V ateliéru vznikaly jen záběry z ordinace. „Místní lidé jsou milí, vstřícní. Každý vám nabízí po kalíšku slivovice. Jen pan farář se chová zcela nekřesťansky. Řekl mi dokonce: Už vás tady nechci. Mně to vážně leží v hlavě,“ postěžoval si herec.

Dodal, že se dokonce faráře ve vypjaté chvíli ptal, zda se chce prát. Na pěsti ale nedošlo. „Řekl mi, že se nikdy nepral. Ale že nám bude dělat problémy. A dělá,“ rozohnil se.

Štosy textů

Na Donutilovi seriál stojí. Za sebou měl v sobotu 120 natáčecích dnů. Dalších osm dnů jej čeká v následujících týdnech.

I když se v něm vystřídá postupně až 650 postav, ta jeho je nezastupitelná. Na každý natáčecí den se proto musí naučit desítky stran textu. „Začínáme zpravidla v osm ráno, končíme v osm večer. A já při odchodu z placu držím v ruce tlustý fascikl, scénář na další den,“ konstatoval.

Ocenil přitom schopnost svého mozku rychle si nezbytné věty, pasáže osvojit, posléze se jich rychle zbavit. „Mám takovou paměť. Odříkám, odehraji a zapomínám, když už vím, že nebudu nic z naučeného potřebovat,“ řekl.

Krev mu nevadí

Známý herec také vtipně reagoval na dotaz, zda mu náhodou nevadí krev: „Mně ne, ale Doktor Martin s ní má problém.“ Kvůli postavě se musel také teoreticky naučit řadu složitých lékařských postupů, mimo jiné to, jak se operuje slinivka v sanitce.

Prozradil, že natáčení Doktora Martina v Beskydech probíhalo téměř rok a půl. Chystá se totiž už druhá série. Prozradil, že diváci uvidí třeba ošetření nohou Emílie Vašáryové, i když… „Panu režisérovi se její nožky nezdály. Byly na jeho vkus moc štíhlé. Tak poprosil naši 65letou skriptku, zda by do záběru nepropůjčila ty svoje. Emílie se pak bránila: Pane režisére, to nejsou moje nožky,“ smál se.

Ve Varech ani na chvíli nezapochyboval, že se Doktor Martin stane podzimním televizním hitem. Uspěl totiž zatím ve všech státech, kde se promítal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám