Hlavní obsah

RECENZE: Sejmi prezidenta! Ani Chuck Norris nemá na finského klučíka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málo známý finský scenárista a režisér Jalmari Helander se pustil do práce s hollywoodskými hvězdami Samuelem L. Jacksonem či Felicity Huffmanovou. Výsledkem je akční filmeček Sejmi prezidenta, u něhož není zcela jasné, zda jde o thriller, pohádku pro děti nebo divnou komedii.

Foto: Indigo film

Tento kluk zachrání amerického prezidenta.

Článek

Úvodní záběry vypadají velice slibně, Helander využil neokoukanou a bez přehánění kouzelnou finskou přírodu. Skupina vousatých drsných špinavých chlapů jede v otřískaných teréňácích do hor s klukem a spoustou zbraní. Brzy vytušíme, že se bude jednat o severofinský iniciační rituál - kluk musí lukem sám zabít zvíře a donést trofej do tábora.

Mezitím však teroristé ohrozí samotné Air Force One a prezident Samuel L. Jackson je vyhozen v modulu s padákem z letadla, které je odsouzeno k záhubě. Jackson ani finský chlapec (Onni Tommila) nehrají nijak výjimečně, ale ani špatně. Triky jsou slušné, nadšení z filmu ovšem brzy vyprchá.

Chuck Norris na ně nemá!

Průšvih je ve scénáři. Není dost vtipný na to, aby to šlo brát jako bláznivou komedii, snaží se mudrovat a zároveň obsahuje takové hlouposti, že by se za ně nemusel stydět ani Chuck Norris.

Foto: Indigo film

Prezident a kluk ve finské divočině

Pokud jde o ochranu amerického prezidenta, všechny postupy pro mimořádné události jsou zcela jistě vypracovány do detailů, takže i prezident přesně ví, co má dělat. Že by se po dosednutí záchranného modelu na zem prezident od něj vzdálil na radu nějakého malého dítěte, je stupidní nápad. Musel by vědět, že speciální jednotky modul zaměří a okamžitě najdou (navíc ještě v Evropě). Proč by běhal někam daleko po lese?

A pokračujme dál. Proč prezident z mrazáku, který se vznáší asi metr nad zemí, prostě nevyskočí a neunikne teroristům? A proč se chlapec rozhodne s prezidentem vrhnout ze skal zavřený v tomtéž mrazáku? Po nekonečném kutálení a narážení do skal by dole našli maximálně guláš z chlapce i prezidenta. Šance, že z mrazáku vylezou nejen živí, ale ještě navíc schopní chodit, se blíží nule.

O Samuelově kariéře tak závěrem skutečně nelze říct, že má vzestupnou tendenci. A to hovoříme o člověku, který kdysi hrál v Pulp Fiction, v Pravdivé romanci a ve Vysoké hře patriotů...

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám