Hlavní obsah

Zemřela herečka Nina Jiránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 87 let zemřela minulou sobotu herečka Nina Jiránková. Na filmovém plátně zazářila v polovině 50. let velkou dramatickou rolí ve Vlčkově adaptaci baladického románu Jarmily Glazarové Advent, zasazeného do drsného prostředí Beskyd. Další podobnou příležitost už nedostala. Kromě divadla měla více hereckých možností v televizi.

Nina Jiránková jako Františka ve filmu Advent

 
Článek

Vyrůstala v umělecké rodině, která vlastně předurčila její profesní dráhu. Její dědeček se vzdělával u Bedřicha Smetany a byl profesorem na pražské konzervatoři. Bratrancem Niny Jiránkové byl režisér vinohradského divadla Luboš Pistorius.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jiránková vystudovala herectví na dramatickém oddělení Státní konzervatoře a začínala v někdejším Realistickém divadle, později přešla do Městských divadel pražských. Vytvořila velké množství postav, od mladých naivek přes milovnice až k charakterním úlohám.

V posledních letech pohostinsky vystupovala například v pražském Divadle v Řeznické a v Divadle Radka Brzobohatého. Objevila se i ve Švandově divadle, kde hostovala v inscenaci hry Antona Pavloviče Čechova Strýček Váňa.

Foto: Profimedia.cz

Nina Jiránková

Filmový debut absolvovala v roce 1955 ve filmu Vzorný kinematograf Haška Jaroslava. Na filmové role měla smůlu, získala jen malé role: Kouzelný den, Aféry mé ženy, Jak napálit advokáta, Silnější než já a další.

Jako herečka byla více k vidění v televizních pořadech, inscenacích a seriálech. Objevila se například v seriálu Jana Eyerová, Malý pitaval z velkého města, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Druhý dech, Dobrodružství kriminalistiky, Příběhy slavných, Vyprávěj.

Po roce 2000 se objevila také v dánském filmu Čistá srdce a diváci ji mohli spatřit v komediálním dramatu Pamětnice.

Poslední rozloučení se uskuteční 13. října od 11.00 v kapli sv. Václava na Vinohradském hřbitově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám