Hlavní obsah

Čínská cenzura vyhnala Teorii velkého třesku z internetu

Čínské úřady nařídily v celé zemi internetovým streamingovým serverům stáhnout čtyři oblíbené americké televizní seriály. Tento krok předchází předem oznámeným pravidlům, která mají uzavřít mezeru, díky níž se do online vysílání dostávaly pořady a seriály, které by neměly šanci projít přes cenzory do vysílání televize. Informoval o tom zpravodajský server The New York Times.

Článek

Jak potvrdily dva online vysílací servery, cenzoři nařídili stáhnout seriály Teorie velkého třesku, Dobrá manželka, Námořní vyšetřovací služba (NCIS) a Advokáti. Podle jednoho ze zaměstnanců byl příkaz vydán v pátek a na rozdíl od předchozích nařízení ke stažení některého z pořadů toto nedoprovázelo žádné oficiální vysvětlení úřadů.

Promítání zahraničních filmů v kinech a vysílání zahraničních pořadů v televizních sítích omezují vládní kvóty a přísný dohled cenzorů. Internetové streamingové servery se ale v posledních letech těšily relativní volnosti, což umožnilo zahraničím televizním seriálům nasbírat milióny diváků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nadšeného online přijetí se tak v posledních letech dočkaly například americké seriály Živí mrtví, Upíří deníky či Domek z karet. Se spoustou násilí, pověr a skandálů, což jsou témata čínským cenzorům nemilá, by se tyto seriály pravděpodobně neměly nikdy šanci dostat do čínské televize. Na internetu, kde je cenzura vysílání volnější než v televizi, uspěly a vláda si toho všimla. Nyní aktivně studuje sérii kroků, jak kontrolovat zahraniční pořady na internetu, uvedly zasvěcené zdroje.

Čínský internetový videoprůmysl v posledních letech neustále stoupal a stále víc obyvatel mění sledování televizní obrazovky za sledování oblíbených pořadů online. To umožnil rozvoj čínských videoserverů, které opustily pirátství a začaly poskytovat čím dál tím rozmanitější licenčně zakoupený obsah. Podle odhadů analytiků stouply v roce 2013 zisky z čínského online vysílání o 41,9 procenta na v přepočtu zhruba dvě miliardy dolarů. Pro letošek byl odhadován nárůst o 38,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám