Hlavní obsah

Festival Fotograf se celý říjen věnuje vztahu obrazu a textu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 20 výstav, instalací, přednášek a diskusí, které se zabývají vztahem obrazu, textu a fotografie, nabídne během října festival Fotograf. Začne ve středu vpodvečer vernisáží tří výstav - dvě se konají ve Školské 28, třetí bude dočasnou instalací na fasádě Nové scény. Rozsvítí se na ní neonový nápis No Image Yet, práce francouzského umělce Samuela Françoise. Třetí ročník festivalu má podtitul Mezi znaky - obraz, text a fotografie a věnuje se vztahu obrazu a textu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Jedním z výchozích zdrojů spojení obrazu a textu je reklama. Původně komerční strategie se znovu stala tématem umění s nástupem postmoderny. Propojením obrazu a textu se ale intenzivně zabývali už meziváleční umělci, kteří zkoumali možnosti koláže, grafického designu, knihy, plakátu. Bude rezonovat i v sobotu 19. října ve Francouzském institutu, kde se uskuteční diskusní fórum s mezinárodní účastí nazvané Descriptive Systems.

Festival Fotograf pořádá občanské sdružení Fotograf 07, které už několik let provozuje Fotograf Gallery a od roku 2001 vydává časopis Fotograf. Kompletní program a další informace jsou na stránkách www.fotografestival.cz.

Ve Školské ulici 28 mají dnes vernisáž tři výstavy, jedna z nich bude v Galerii díra s projektem To, co vidíme. Zvuková instalace představuje koláž slovních popisů prostředí dvorku, na němž je galerie (vstup pro sluchátka) umístěna. Zvuková koláž bude během konání výstavy aktualizována o nové příspěvky.

Během října se do festivalu zapojí řada pražských zavedených, alternativních i studentských galerií, například Ateliér Josefa Sudka, Tranzitdisplay, Meetfactory, Archiv výtvarného umění DOX, Futura či Fotograf Gallery, které nabídnou výstavy českých i zahraničních umělců, mezi jinými Rudolfa Sikory, Viktora Kopasze, Jiřího Valocha a Lenky Vítkové či Zbyňka Baladrána. Ti ve svých instalacích, fotografiích, denících kombinují vizuální a textové sdělení, nebo se naopak vyjadřují prostřednictvím textu, který vystavením v galerii získává novou dimenzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám