Hlavní obsah

Na latinoamerické Grammy kandidují Vives či Illya Kuryaki

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Latinoamerická verze cen Grammy už letos zná nominované. Kolumbijský popový lamač srdcí Carlos Vives a argentinská skupina Illya Kuryaki & the Valderramas jsou s pěti nominacemi favority.

Illya Kuryaki & the Valderramas: Ula ulaVideo: Sony Music Entertainment Argentina S.A.

 
Článek

Padesátník Carlos Vives je dnes v Jižní Americe na vrcholu popularity, jeho album Corazon Profundo bylo nominováno na desku roku a Volví A Nacer na píseň roku.

Illya Kuryaki & the Valderramas zase vládnou v kategoriích „urban“ a „alternative album“. Tito pozoruhodní Argentinci se šikovně pohybují ve stylech jako funky, soul a hip-hop. Zpívají sice španělsky, ale jejich hudba nezní nijak zvlášť latinoamericky.

Foto: ikvoficial.com

Illya Kuryaki & the Valderramas

Čtyři nominace dostal i jednasedmdesátiletý veterán Caetano Veloso, legenda brazilské scény, která stála na přelomu šedesátých a sedmdesátých let u zrodu hnutí Tropicalia. Tehdy se brazilské kořeny divoce mísily s jazzem, rockem, blues a lidé jako Caetano Veloso a Gilberto Gil patřili k průkopníkům moderních směrů.   

Veloso vydal tehdy alba jako Caetano Veloso, Tropicália: ou Panis et Circenses, Veloso, Gil e Bethania či Transa.

Byl i politickým aktivistou a měl velké problémy s brazilskou diktaturou, v roce 1969 byli s Gilbertem Gilem dokonce uvězněni. Populární skladatel a zpěvák získal celkem devět latinoamerických a dvě normální Grammy.

Carlos Vives: Volvi a nacerVideo: Sony Music Latin

K dalším úspěšným patří zpěvák Alejandro Sanz s albem La Música No Se Toca (album roku, nejlepší popové vokální album, nejlepší píseň) nebo španělský zpěvák a herec Miguel Bosé, který má dostat mimo jiné ocenění za celoživotní mimořádný přínos.

Trochu překvapivě se mezi nominované dostala soulová a jazzová zpěvačka Natalie Cole z USA, která nemá zeměpisně s ostatními nic společného, ale cenu může získat díky tomu, že letos vydala album ve španělštině En Español a nazpívala duet s Bachata Rosa s dominikánským zpěvákem Juanem Luisem Guerrou. Latinoamerické Grammy se rozdávají 21. listopadu v Las Vegas.

Reklama

Výběr článků

Načítám