Hlavní obsah

White Lies: Nejtěžší je napsat skvělou melodii

Právo, Šárka Hellerová

Britská kapela White Lies vydala 12. srpna třetí album Big TV. Bubeník Jack Lawrence-Brown v rozhovoru pro Právo prozradil, co nového se muzikanti při natáčení desky naučili a jak změnili přístup k hudbě. 17. listopadu zahrají v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Universal Music

White Lies, zleva Jack Lawrence-Brown (bicí), Harry McVeigh (zpěv, kytara) a Charles Cave (baskytara, zpěv)

Článek

Jaký máte z alba pocit?

Dobrý, už je to dlouhá doba, co jsme neměli nový materiál. Užíváme si to a těšíme se, že se deska bude líbit i fanouškům. Navíc se necítíme pod tlakem jako obvykle. Zatímco s minulými alby jsme se docela stresovali, nyní se nám to zdá jako dobrá zábava.

Čím to je?

Nejsem si úplně jist, ale možná tím, že už jsme poměrně zavedená kapela. S minulým albem jsme museli potvrdit své postavení. Šlo o naši budoucnost. Teď už si víc věříme. Víme, že za sebou máme určitý úspěch a něčeho jsme dosáhli. Cítíme se svobodnější. Už se tolik nebojíme, že si album nikdo nekoupí a že fanoušci nepřijdou na koncerty.

V červenci jste odehráli tři koncerty, kterými jste oslavili pět let od prvního vystoupení. Konaly se na stejném místě jako před těmi pěti lety. Jak se lišily od toho vůbec prvního?

Tehdy naše vystoupení trvalo zhruba dvacet minut, protože jsme měli jenom pět písniček. Nyní to byla velmi příjemná oslava, přišli hlavně věrní fanoušci. Hráli jsme písničky ze všech alb, i z nového. Hrát opět v tom malinkém klubu bylo povznášející. Po dlouhé době jsme viděli na všechny lidi v publiku. Před pěti lety jsme na tomtéž místě byli naprosto vyděšení. Tak jsme se báli, že to zkazíme, že jsme si to neužili. Tentokrát už jsme se nebáli. Líbilo by se mi hrát podobné koncerty i v budoucnu.

Jak fanoušci reagovali na nové písničky?

Skvěle. V tom klubu se jejich reakce daly krásně pozorovat. A myslíme si, že některé písničky budou velmi oblíbené.

Máte za sebou pět let koncertování, vydáváte třetí album. Změnil se za tu dobu nějak váš přístup k hudbě?

Trochu ano. Například teď nám velmi záleželo na tom, aby album nebylo příliš závislé na produkci. Nechtěli jsme, aby bylo nutné nahrávky příliš upravovat. Šlo nám o to, aby písně byly samy o sobě tak dobré a dobře zahrané, že budou potřeba jen minimální zásahy. Proti minulému albu je to velká změna. A mám pocit, že je vidět, jak jsme se za ta léta posunuli dopředu i jako autoři. Myslím, že podobným způsobem budeme nahrávat i v budoucnu.

Nové album je i melodičtější než předešlé…

To je pravda, chtěli jsme, aby takové bylo. Napsat skvělou melodii je ovšem jedna z nejtěžších věcí. Pro nás to byla upřímně řečeno tvrdá práce, melodie nás při skládání nenapadají snadno a přirozeně. Ale baví nás to. Opět je to něco, co bychom rádi rozvíjeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám