Hlavní obsah

Začíná přehlídka českých filmů v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do 19. září potrvá největší přehlídka českých filmů ve Spojených státech amerických. Celkem sedmnáct titulů bude uvedeno na více než sedmi desítkách projekcí v deseti metropolích. Některých se účastní i jejich tvůrci, konkrétně Zdeněk Jiráský, David Ondříček a Jiří Menzel. Masovou prezentaci české kinematografie připravila Česká centra.

Foto: Bontonfilm

Film Poupata

Článek

Mezi hlavní filmy projektu patří Poupata Zdeňka Jiráského, který získal řadu ocenění na světových festivalech, a Českými lvy ověnčený snímek Davida Ondříčka Ve stínu. Kromě toho však budou promítána další díla současné filmové tvorby.

Diváci se tak seznámí s filmem Alois Nebel (režie Tomáš Luňák), Don´t Stop (režie Richard Řeřicha, Gypsy (režie Martin Šulík), Nevinnost (režie Jan Hřebejk), Až do města Aš (režie Iveta Grófová), Muži v naději (režie Jiří Vejdělek), Perfect Days - I ženy mají své dny (režie Alice Nellis), Polski film (režie Marek Najbrt), Signál (režie Tomáš Řehořek) a Dům (režie Zuzana Liová).

Novinka Donšajni

"Přehlídku završí prezentace tvorby Jiřího Menzela, který ve Spojených státech uvede svůj nejnovější film Donšajni. Tuto sekci doplní jeho Ostře sledované vlaky, Postřižiny a Obsluhoval jsem anglického krále," řekla Zuzana Jungwirthová ze správy Českých center. Přehlídka Czech That Film začne v Salt Lake City a pokračuje do Phoenixu, Los Angeles, Washingtonu, San Franciska, Portlandu, Denveru, Chicaga, Seattlu a New Yorku.

"Česká centra spolupracují s prestižními organizacemi a představují filmy, které získaly ocenění na přehlídkách a festivalech. Ročně se uskuteční bezmála 600 akcí. Tato přehlídka je však vzhledem k počtu projekcí, rozmanitosti tvůrců i filmů unikátní," uvedla generální ředitelka Českých center Vilma Anýžová. Podařilo se ji zorganizovat díky spolupráci s generálním konzulátem v Los Angeles.

Americkým partnerem je Filmový a televizní archív univerzity UCLA, který provozuje umělecké kino Billy Wilder Theater v losangeleské čtvrti Westwood nedaleko Beverly Hills. V New Yorku, jediném místě, kde mají Česká centra vlastní zastoupení, se promítání uskuteční v České národní budově. Pro návštěvníky je připravena americká premiéra filmu Donšajni za účasti režiséra filmu Jiřího Menzela, která 19. září odstartuje jeho vlastní turné ve Spojených státech. Do české distribuce snímek vstoupí na konci května.

Reklama

Výběr článků

Načítám