Hlavní obsah

Kameraman filmu S tebou mě baví svět dostane odbornou cenu in memoriam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni zesnulý kameraman Petr Polák obdrží in memoriam Cenu Dilia a Asociace českých kameramanů (AČK) za celoživotní dílo. Stane se tak 23. února v pražském kině Lucerna, oznámila Renata Soudná z kanceláře AČK.

Foto: Ústřední půjčovna filmů

S tebou mě baví svět: Július Satinský a Václav Postránecký

Článek

"Toho dne totiž asociace udělí již poosmnácté své výroční ceny. Rozhodne o nich porota za předsednictví režiséra Davida Jařaba. Dalšími jejími členy jsou filmový historik Radim Valak a kameramani Tomáš Choura, Ivan Vít, Jaromír Šofr, Jiří Krob a Jan Šuster," uvedla Soudná.

Kameraman a pedagog Petr Polák zemřel loni 9. září ve věku 68 let. Za hlavní kamerou stál u nejméně 60 televizních filmů a inscenací. Patří mezi ně komedie S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku či Jak dostat tatínka do polepšovny a také filmy Anděl páně režiséra Jiřího Stracha a Saxána a Lexikon kouzel Václava Vorlíčka.

Na cenu za vynikající kameramanské dílo AČK bylo nominováno sedm celovečerních filmů a tři snímky televizní. V první kategorii jsou to filmy Ve stínu (kameraman Adam Sikora, režisér David Ondříček), Čtyři slunce (kameraman Diviš Marek, režisér Bohdan Sláma), Modrý tygr (kameraman Klaus Fuxjäger, režisér Petr Oukropec), Polski film (kameraman Miroslav Holman, režisér Marek Najbrt), Líbáš jako ďábel (kameraman Vladimír Smutný, režisérka Marie Poledňáková), Láska je láska (kameraman Marek Jícha, režisér Milan Cieslar) a Příliš mladá noc (kameraman Lukáš Milota, režisér Olmo Omerzu).

Na Cenu za vynikající kameramanské televizní dílo byly nominovány snímky Ztracená brána (kameraman Martin Šec, režisér Jiří Strach), Aplaus (kameraman Petr Koblovský, režisér Jaroslav Brabec) a Zrození bez porodu (kameraman Karel Fairaisl, režisér Filip Renč).

Reklama

Výběr článků

Načítám