Hlavní obsah

Vyšla kniha Fackovaní andělé prozaika Josefa Fraise

Právo, František Cinger

Komediant, který měl přes všechny potíže taky kapku štěstí, nebo chlap, který se nedal? Na tuto otázku prozaika Josefa Fraise (1946) položenou v závěru jeho vzpomínkové knihy Fackovaní andělé si může odpovědět každý čtenář sám.

Foto: nakladatelství Petrklíč

Fackovaní andělé

Článek

Projde s ním cestu z Milenova u Hranic na Moravě od boxování, havířiny, která mu vtiskla nezaměnitelný charakter i rukopis, začátků v partě ostravských umělců nejen v divadélku Waterloo, ukončenými soudním rozhodnutím z roku 1972, přes další dělnické profese až po tvorbu stovky prozaických knih. Četli jste útlou, ale báječnou knížku Muži z podzemního kontinentu? To se psal rok 1978 a v Praze vyšla působivá próza muže, který se deset let před tím v Ostravě podílel na muzikálu Syn pluku.

Foto: nakladatelství Petrklíč

Fackovaní andělé

Postmoderní verzi slavné knihy sovětského autora Valentina Katajeva. Tvůrci, herci a hudebníci Petr Ullmann, Petr Podhrázský, Ivan Binar, Eduard Schiffauer, Tomáš Sláma, Hana Špačková dostali s odstupem čtyř let od „vykonaného skutku“ v prvním rozsudku od dvaceti let vězení po tři měsíce. „Společným jednáním z nepřátelství k socialistickému, společenskému a státnímu zřízení republiky nejméně dvě osoby pobuřovaly proti spojeneckým a přátelským vztahům republiky k jiným státům,“ vinila obžaloba.

Zákaz publikování, který v Ostravě následoval, byl ukončen na zásah tehdejšího předsedy svazu spisovatelů Jana Kozáka. A nejen Muži z podzemního kontinentu mohli za čtenáři knih z oficiálních nakladatelství. Frais i barvitým líčením svých vzpomínek dokazuje, že patří k autorům, kterým to „píše“. Fackovaní andělé jsou cenní i z dalšího důvodu. Vypovídají o vztazích s mnoha osobnostmi, jejichž dílo i působení patří k dějinám české kultury. Díky za to.

Celkové hodnocení: 95 %

Josef Frais: Fackovaní andělé

Petrklíč

336 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Danuta Walesová dál ničí Lechův mýtus

Její kniha, v níž vylíčila svého muže Lecha jako sebestředného, prchlivého, sobeckého muže, který se celý život stará jen o sebe, vyvolala pořádný poprask....

Výběr článků

Načítám