Hlavní obsah

Příběh Joanne Rowlingové: Harry Potter a třináctý nakladatel

Právo, Vladimír Plesník

Jak dlouhý časový úsek uplyne od okamžiku, kdy se novopečené spisovatelce při pohledu na regály s její prvotinou draly do očí slzy dojetí, k uvedení jedinečné hrací konzole, jež umožní čarovat? V případě Joanne Rowlingové pouhých patnáct let.

Foto: Reuters

Joanne Rowlingová napsala první díl čarodějnické ságy v roce 1995, na vydání si však musela ještě počkat.

Článek

Zeptejte se na ulici kteréhokoli dítěte, co je to famfrpál, jaký předmět vyučuje profesor Snape a kdo je to mudla. Těch, kteří pokrčí rameny, že odpověď neznají, bude jen velice málo. Příběh o obrýleném sirotkovi, který se v jedenácti dozví, že je proslulý čaroděj, si podmanil milióny čtenářů.

Harry Potter se narodil v roce 1990, kdy Joanne vyčerpaně zírala skrz ušmudlané okno vlaku na trase z Manchesteru do Londýna. Dokončila jinou univerzitu, než chtěla, s přítelem to neklapalo. Přenesla se znovu do světa kouzel, pohádkových bytostí, světa kam se velcí nepouští. V mysli jí začal vyskakovat děj. „V kabelce jsem neměla propisku, abych si mohla nápady zapsat. Nemohla jsem se dočkat, až konečně budu doma u psacího stolu,“ svěřila se později.

Osud ji nešetřil

Avšak osud se s ní dál nemazlil. V prosinci 1990 její matka Anne, kterou velmi milovala, prohrála ve věku 45 let boj s roztroušenou sklerózou. Joanne znovu prchala před tíživou realitou – odjela učit angličtinu do Porta. A zase krach: s manželem, portugalským televizním reportérem Jorgem Arantasem a dcerou Jessikou si příliš rodinného štěstí neužila. Po návratu do Británie se usadila v Edinburghu.

Nežilo se jí snadno. Pobírala podporu ve výši 69 liber měsíčně. Léčila se s depresemi. Dokonce uvažovala o tom, že si vezme život. V té době vznikly postavy rozsévající kolem sebe chmury a beznaděj - mozkomorové.

Dvanáct vydavatelů postupně řeklo ne

V roce 1995 dopsala první díl ságy - Harry Potter a Kámen mudrců - a začala s ním obcházet vydavatele. Dvanáct jich ukázalo palec dolů. Bod zlomu nastal v malém londýnském nakladatelství Bloomsbury. Barry Cunnigham, šéf oddělení literatury pro děti a mládež, nechal přečíst první kapitolu své dceři. „Tati, jak je to dál?“ dožadovala se dychtivě pokračování.

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci mají tvář Harryho Pottera neodmyslitelně spjatou s hereckým představitelem Danielem Radcliffem.

Bloomsbury chtělo, aby se křestní jméno autorky na obálkách objevilo jen jako dvě iniciály. Obávalo se totiž menšího prodeje úvodního dílu, pokud by bylo zřejmé, že jeho autorem je žena. Joanne se zkrátilo na J., a protože Rowlingová nemá žádné prostřední jméno, použila jako druhou iniciálu jméno po své babičce Kathleen. Na přebalech se tak objevilo J. K. Rowling. Sama si vždy křestním jménem nechávala říkat „Jo“.

26. června 1997 se na pultech britských knihkupectví objevil první příběh o mladičkém čaroději s jizvou ve tvaru blesku na čele. Potterovská mánie mohla začít.

„Splnil se mi sen. Stala jsem se spisovatelkou. To, co jsem napsala, mělo tištěnou podobu, pevný obal a každý, kdo chtěl, mohl si to nalézt v regále pod písmenem R. Stála jsem v jednom knihkupectví, vychutnávala si onu chvíli a měla jsem na krajíčku,“ vybavuje si Rowlingová.

Začarujte si!

Od letošního listopadu budou moci Potterovi fanoušci čarovat. A to doslova. Japonská firma Sony vrhne na trh The Wonderbook (Úžasná kniha) - tedy doplněk pro PlayStation 3. Umožní převádět knihy do interaktivních počítačových her. Jinak řečeno: čtenáři-hráči prostřednictvím konzole a nástroje ve tvaru knihy budou moci kouzlit, oživovat draky, učit se létat, reagovat na příběh tak, jak se před nimi bude odvíjet, a dokonce měnit děj či jeho konec.

Jde na dračku i jako e-book

knih o čarodějnickém učni se prodalo přes 400 miliónů v 69 jazycích

poslední díl série Harry Potter a Relikvie smrti se stal v roce 2007 nejrychleji prodávanou knihou v historii, za 24 hodin fanoušci skoupili 11 miliónů výtisků

jen za první tři dny prodeje zaplatili letos v dubnu zájemci o elektronickou verzi knižní série za stažené kopie přes milión liber (31,8 mil. korun)

značka Harry Potter má hodnotu 15 miliard dolarů (307,6 mld. korun)

list The Daily Telegraph odhadl majetek Rowlingové na 1,1 miliardy dolarů (22, 6 mld. korun)

Harry Potter se stal nejvýdělečnější akvizicí filmového studia Warner Bros - osm filmů utržilo celkem 7,7 miliardy dolarů (158 mld. korun)

k tomu je třeba připočíst tržby za DVD (čtyři miliardy dolarů), videohry (2 mld.) a suvenýry – hračky, trička či batohy (7 mld.)

„Toto je nejblíž, jak se může mudla dostat ke skutečné knize kouzel,“ snaží se nalákat fanoušky britská spisovatelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám