Hlavní obsah

Vyšla kniha Fackovaní andělé prozaika Josefa Fraise

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komediant, který měl přes všechny potíže taky kapku štěstí, nebo chlap, který se nedal? Na tuto otázku prozaika Josefa Fraise (1946) položenou v závěru jeho vzpomínkové knihy Fackovaní andělé si může odpovědět každý čtenář sám.

Foto: nakladatelství Petrklíč

Fackovaní andělé

Článek

Projde s ním cestu z Milenova u Hranic na Moravě od boxování, havířiny, která mu vtiskla nezaměnitelný charakter i rukopis, začátků v partě ostravských umělců nejen v divadélku Waterloo, ukončenými soudním rozhodnutím z roku 1972, přes další dělnické profese až po tvorbu stovky prozaických knih. Četli jste útlou, ale báječnou knížku Muži z podzemního kontinentu? To se psal rok 1978 a v Praze vyšla působivá próza muže, který se deset let před tím v Ostravě podílel na muzikálu Syn pluku.

Foto: nakladatelství Petrklíč

Fackovaní andělé

Postmoderní verzi slavné knihy sovětského autora Valentina Katajeva. Tvůrci, herci a hudebníci Petr Ullmann, Petr Podhrázský, Ivan Binar, Eduard Schiffauer, Tomáš Sláma, Hana Špačková dostali s odstupem čtyř let od „vykonaného skutku“ v prvním rozsudku od dvaceti let vězení po tři měsíce. „Společným jednáním z nepřátelství k socialistickému, společenskému a státnímu zřízení republiky nejméně dvě osoby pobuřovaly proti spojeneckým a přátelským vztahům republiky k jiným státům,“ vinila obžaloba.

Zákaz publikování, který v Ostravě následoval, byl ukončen na zásah tehdejšího předsedy svazu spisovatelů Jana Kozáka. A nejen Muži z podzemního kontinentu mohli za čtenáři knih z oficiálních nakladatelství. Frais i barvitým líčením svých vzpomínek dokazuje, že patří k autorům, kterým to „píše“. Fackovaní andělé jsou cenní i z dalšího důvodu. Vypovídají o vztazích s mnoha osobnostmi, jejichž dílo i působení patří k dějinám české kultury. Díky za to.

Celkové hodnocení: 95 %

Josef Frais: Fackovaní andělé

Petrklíč

336 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Danuta Walesová dál ničí Lechův mýtus

Její kniha, v níž vylíčila svého muže Lecha jako sebestředného, prchlivého, sobeckého muže, který se celý život stará jen o sebe, vyvolala pořádný poprask....

Výběr článků

Načítám