Hlavní obsah

Běloruský útlak se dočkal divadelní podoby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruský soubor Teatr.Doc se ve svém představení Dva v tvém domě věnuje represím autoritářského režimu Alexandra Lukašenka v Bělorusku vůči opozici. Inscenace je inspirována osudem opozičního kandidáta na prezidenta Vladimira Něklajeva, který byl po volbách zatčen a odsouzen k domácímu vězení.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z inscenace Dva v tvém domě

Článek

Hra má ráz absurdního dramatu, jenže vznikla podle skutečných událostí. Aby bylo zajištěno, že Něklajev bude dodržovat trest, nastěhovali se do jeho dvoupokojového bytu, kde žil se svou ženou, dva agenti běloruské KGB.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z inscenace Dva v tvém domě

Nejde však jen o politický příběh, ale také o psychologickou sondu, jaké je ztratit soukromí a jak se mění osobní vztahy v rodině, když v bytě žijí agenti. Představení tak nevypovídá pouze o politickém útlaku v Bělorusku, ale dotýká se především obecných otázek lidské existence. Tvůrci představení osobně zpovídali Něklajeva, jeho ženu Olgu i jejich hlídače.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám