Hlavní obsah

George Lucas 20 let obcházel studia, film o černoších nechtěli

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký režisér George Lucas si postěžoval v televizi, že 20 let obcházel studia s nápadem na film Red Tails o černošských pilotech ve válce a všude ho odmítali. Film, který má všechny hrdiny černé, totiž podle nich nemůže vydělat.

Článek

Lucas tvrdí, že nakonec dal do filmu vlastní úspory, protože nezbyla jiná možnost. Veškerá velká studia v Hollywoodu ho poslala pryč, protože scénář nemá žádného bělocha v hlavní roli. "Řekli: Ne, nevíme, jak takový film prodat... Nevěří, že by o takový film byl zájem v zahraničí, což tvoří 60 % zisku,“ vysvětlil.

Lucas film o černošských pilotech napsal a produkoval, režii měl Anthony Hemingway. Lucas uvedl, že investoval do natáčení 58 miliónů dolarů ze svého a distribuci obstará Twentieth Century Fox s tím, že on musel přidat dalších 35 miliónů. „Film stál víc, než tyhle snímky většinou vydělají,“ řekl producent.

Režisér Spike Lee v roce 2008 kritizoval fakt, že ve válečných filmech nejsou černoši. Zejména měl na mysli Clinta Eastwooda (Dopisy z Iwo Jimy). "Byl na to upozorněn a mohl to změnit. Ne, že by to nevěděl,“ rozzlobil se Lee.

Tankový prapor na černochy nezapomněl

Kdyby se Spike Lee podíval na český Tankový prapor, asi by se podivil. Pouhých pár vteřin tam figurují američtí vojáci a hned jeden z prvních je černoch. Otázka je, jestli ho lze považovat za kladnou postavu, protože střílí na Lukáše Vaculíka (rotný Smiřický), který vzápětí umírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám