Hlavní obsah

Retro: před 20 lety vyšla legendární deska Guns N' Roses

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytarové riffy, ze kterých ještě dnes běhá mráz po zádech, bombastické aranže a složité dlouhé skladby, které jsou na hony vzdáleny primitivnímu bigbítu. Taková byla deska Use Your Illusion I.

Článek

CD Use Your Illusion I vyšlo 17. září 1991. Nemůžeme říct, že by rocková skupina Guns N' Roses už předtím nebyla známá (Appetite for Destruction byla famózní deska), ale Use Your Illusion znamenala revoluci, které mohla konkurovat maximálně Nirvana.

Po této desce mohli hrát “Guns” na stadiónu kdekoliv na světě a měli plno. Popularitu ještě zvýšili mistrovské videoklipy rotující na MTV (např. November Rain, Dont Cry a další). V Americe se prodalo asi 5,5 miliónu kopií alba a bylo nominováno na Grammy. Celosvětový prodej se dá jen odhadovat.

Deska Use Your Illusion I přinesla něco jiného, než byli staří fandové skupiny zvyklí poslouchat. Rychlé vypalovačky blízké punku se proměnily v až devítiminutová díla na pomezí blues, prog-rocku a klasické hudby. Největším hitem se stala klasická balada Dont Cry, kterou rádia a diskotékoví DJové omílali až do nesnesitelna.

Foto: Petr Horník, Právo

Slash při hře

Na albu se našlo také pár písní, které dělají při podrobnějším poslechu dojem, jakoby pocházely odjinud (Back Off Bitch). Ve skutečnosti se totiž vynořily z hlubokých osmdesátých let. Nedostaly se na Appetite for Destruction, ale skupina je hrála naživo. Naštvaná Back off Bitch prý vznikla už deset let před albem Use Your Illusion I.

Reklama

Výběr článků

Načítám