Hlavní obsah

120 let Petřínské rozhledny oslavily tisíce lidí

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Jubilejní zemské výstavy z roku 1891, kdy byla také postavena Petřínská rozhledna a lanovka na Petřín, uplynulo 120 let.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na oslavě 120 let Petřínské rozhledny hrál Švejk Band.

Článek

Narozeniny to byly velkolepé. Na rozhlednu v sobotu po 299 schodech vyšplhaly tisíce lidí. Pod rozhlednou hrál Švejk Band, na pódiu odpoledne vystoupila Laura a její tygři. Oslavy s městem Praha pořádala bezpečnostní agentura ABL, která také na rozhlednu umístila své modré logo se lvem. Davy návštěvníků to ale příliš nerozrušilo. ABL má Petřínskou spolu s dalšími pražskými věžemi v dlouhodobém pronájmu.

Na své si přišli trhovci. Například balónek plněný héliem stál nejméně 45 korun, podobně jako jedna palačinka, nemluvě o pražské šunce. Děti si mohly zaskákat na trampolínách nebo zkusit slalom na koloběžkách. Nechyběly historické automobily z první poloviny 20. století, především české značky Aero či Praga, a historická kola. Pražská informační služba nabízela historické pohlednice, razítka a druhé vydání původní publikace z roku 1891, kterou ke zprovoznění lanovky a rozhledny vydal Klub českých turistů. Kdo přišel v historickém kostýmu z 19. století, měl vstup na petřínskou rozhlednu zdarma. Moc lidí toho ale nevyužilo.

Petřínská rozhledna je menší napodobeninou pařížské Eiffelovy věže, a také se tolik nekývá. Celková výška nadzemní části nýtované ocelové konstrukce je 63,5 metru, horní kruhová vyhlídka ční do 55 metrů nad Petřín. Vše váží 175 tun. Rozhledna v letech 1991 až 2001 podstoupila generální rekonstrukci. Byl vyměněn tubus, opraveno schodiště, instalován nový výtah, vylepšen vyhlídkový ochoz. A tak ve 120 letech vypadá Petřínská rozhledna, která se stala jednou z neodmyslitelných dominant Prahy, jako mladice.

Reklama

Související témata:

Související články

První videokniha pro iPad je v Česku zadarmo

Uživatelé tabletů iPad mají nově k dispozici první českou videoknihu. Interaktivní publikace spisovatele, nakladatele a dokumentaristy Michala Huvara čtenáře...

Výběr článků

Načítám