Hlavní obsah

Tanec Praha uvedl zajímavé laboratoře

Právo, Marcela Benoniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská taneční laboratoř má již na festivalu Tanec Praha tradici. Jedná se o zcela nové pokusy v oblasti choreografie.

Článek

Mladí tvůrci byli vybráni z početné taneční přehlídky Aerowaves, které bývá většinou v Anglii. Na prvním večeru laboratoře 12. června v divadle Ponec zatančily skvěle dvě španělské tanečnice, Roser López Espinosa a Maria Campos Arroyo, etudu Miniatura s projekcí a tancem zároveň.

Nápadité byly přímo snímané detaily, zvětšeniny nohou a rukou, přesně prostorově komponované s tancem. Maďarský choreograf Ferenc Fehér v duetu nazvaném Tao Te načrtl společně s tanečníkem Ákosem Dószou průběh nahodilého setkání dvou mužů. Okolnosti se mění, takže adrenalin hrne stále dynamičtější situace a pohybové sekvence.

Malá hra svádění a převleků

Do třetice se představila dvojice Ambra Senatore a Catarina Basso z Itálie. Ve stejných šatech a účesech a la šedesátá léta rozehrály krásné dívky živě i koketně malou hru svádění a převleků. Všechny tři kompozice měly nápad, vývoj i kvalitní interpretaci.

Středeční večer tentokrát na Nové scéně patřil známé italské skupině Roberta Zappaly s představením Instrument 1/scoprire l’invisibile. Sedm mužů v tmavých kostýmech evokuje mafiánskou společnost.

Posléze se pánové změní v normální kluky, kteří se předvádějí, navzájem štajgrují, provokují snad po smyslu ostrých sicilských hochů. Pěkné bylo prostorové řešení i střídání dvojic tanečníků, skupin i sól.

Království bez hranic

Zvláštní a divoce nepříjemný byl pronikavý zvuk nástroje „marranza“, na který hrál Puccio Castrogiovanni. Zvuk i barva nástroje zřejmě doprovází sicilské tradice a nepěkné šarvátky.

V pátek se bude festivalový program v divadle Ponec věnovat také dětem. Představí se Kyklos Galaktikos se snovými pohádkovými postavami v představení Království bez hranic.

Reklama

Související témata:

Související články

Tanec Praha zahájil dánský soubor

Festival Tanec Praha zahajoval soubor z Dánska. Granhoj Dans není v Praze poprvé, již od roku 1999 se i se svým uměleckým šéfem, choreografem Pallem Granhojem...

Výběr článků

Načítám