Hlavní obsah

Lady Gaga cestou na popový trůn škobrtla

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanka Lady Gaga se loni několikrát projevila jako mistryně sebepropagace. Když na začátku letošního roku hrdě hlásala, že její jarní albová novinka Born This Way bude přelomová a zapíše se do historie, bylo přirozené brát to s rezervou.

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Lady Gaga

Článek

Minulý týden se rozhodla, že premiéru svého prvního singlu z alba, stejnojmennou skladbu Born This Way, neuvede v neděli na Grammy, nýbrž již v pátek 11. února. Byla nedočkavá. Hudební svět se na novou písničku těšil, leč tentýž hudební svět zůstal po jejím poslechu zaraženě civět.

Nejdříve převládl pocit, že je ta skladba „čemusi nápadně podobná“. Posléze to bylo jasné: jako by z oka vypadla písničce Express Yourself. A aby to bylo pikantní, v roce 1989 se s ní prosadila – ehm – Madonna.

Ta Madonna, která je Královnou popu a na pomyslném trůnu ze všech nejvíce vadí právě Lady Gaga. S novou deskou ji chtěla sesadit. Namísto toho ale nemile škobrtla.

O podobnosti písniček se na internetu začalo diskutovat již v pátek. Brzy se na youtube.com objevily první hudební koláže, sestavené z obou skladeb, a populární hollywoodský blogger Perez Hilton, který je velkým fanouškem Lady Gaga, napsal: „Lidé říkají, že je to Express Yourself 2.0. Beru to.“

Půvabná je jistá amatérská zpěvačka, která si před webkamerou pustí písničku Born This Way a zpívá do ní Madonninu Express Yourself. Činí tak bez potíží, což znamená, že hudební doprovod lze bez větších problémů použít pro karaoke k oběma skladbám.

Je to nemilé. Gaga chtěla šoubyznys změnit, ale zapletla se do jeho mizérií už na začátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám