Hlavní obsah

V pop-music roku 2010 kralovala Lady GaGa, v Česku Kabát

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průběžných výsledků klesl globální prodej cédéček ve srovnání s loňskem o více než deset procent. Ta tendence byla patrná i v minulých letech, takže výsledky málokoho překvapí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lady GaGa vystoupila v listopadu živě v pražské O2 Areně.

Článek

V roce 2010 nebylo tak důležité, kdo kolik prodal alb. Podstatnější bylo, kdo si vedl nejlépe na prodejním serveru iTunes, kdo natáčel lepší videoklipy nebo uspořádal dražší a ziskovější turné.

Prodej hudby ve světě

To nejziskovější absolvovali američtí Bon Jovi. Od 20. listopadu 2009 do 28. listopadu 2010 vydělali 146 507 388 dolarů (2,7 miliardy korun) a vidělo je 1 591 154 lidí. Jejich The Circle Tour začalo v únoru a skončit by mělo v červenci příštího roku.

Na serveru iTunes si prodejně nejlépe vedlo album Eminema Recovery. Vyšlo v červnu tohoto roku a celosvětově si ho na internetu pořídilo téměř 6 miliónů zájemců. Mezi singly se nejvíce prodával Hey, Soul Sister od americké formace Train.

Právě Eminem je spolu s Lady GaGa a Kanyem Westem největším světovým zjevením v popmusic. Jeho letošní album překročilo hranice rapu, singl Love The Way You Lie (nazpívaný s Rihannou) se stal hitem roku a i díky němu se bílý raper těší z celosvětového úspěchu. Za album dostal nedávno deset nominací na Grammy.

Dobrou službu hip hopu udělal v listopadu také Kanye West. Přestože jeho dílko My Beautiful Dark Twisted Fantasy vyšlo až tak pozdě, během prvních dnů prodeje se stalo světovým hitem a v mnoha výročních anketách obdrželo status alba roku. Není divu. West nahrál eklektické veledílo, které překračuje hranice hip hopu a pojí ho s dalšími styly. Nutno podotknout, že do jeho realizace neváhal napumpovat několik miliónů dolarů.

Hudební dámou roku je Lady GaGa. Absolvuje výpravné turné, vytváří skandály (třeba oblečení z hovězího masa během vyhlášení MTV Video Music Awards v Los Angeles) a stále omílá, že album chystané na začátek příštího roku bude velkolepé.

Přestože novináři a čtenáři ve Velké Británii vytrvale hledají odpověď na otázku, jaké pohlaví má Lady GaGa pod sukní, ona si podmanila světovou hudební scénu a ukázala prstem na popový trůn, na kterém stále sedí Madonna. V době, kdy už není velký rozdíl mezi popovou a klubovou špičkou, ji ale brzy mohou ohrozit i silné kapely z „podzemí“. Letos si o pozornost řekli Arcade Fire, The National, Hurts, Broken Bells, Vampire Weekend nebo MGMT.

Prodej alb v Česku

Na domácí scéně kraloval Kabát. Přestože loni absolvoval jeden oficiální koncert, v létě na festivalu Benátská noc v Malé Skále, v anketě Český slavík jasně vyhrál v kategorii skupin.

Aby si to opravdu zasloužil, vydal 10. prosince nové album Banditi di Praga, kterého se během čtrnácti dnů prodalo nevídaných šedesát tisíc kusů. Malou oslavu si skupina uspořádala 14. prosince, kdy odehrála koncert pro obyvatele Prahy 10 na stadiónu v Edenu.

Chinaski vydali první album po smrti bubeníka Pavla Grohmana a jeli nejdražší turné roku u nás. Charlie Straight neusnuli na vavřínech a tři ocenění od Akademie populární hudby z dubna letošního roku pochopili jako závazek.

V prosinci měl jejich vyprodaný koncert v pražském Paláci Akropolis evropské parametry hudební, výpravné i vizuální. A Ewa Farna moc dobře ví, že český trh je malý, a tak úspěšně dobývá ten polský.

Pět alb roku podle Jaroslava Špuláka
1. Kanye West: My Beautiful Dark Twisted Fantasy
2. Arcade Fire: The Suburbs
3. Gorillaz: Plastic Beach
4. The National: Hight Violet
5. Eminem: Recovery

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám