Hlavní obsah

Berlinale zahájí western, budou i 3D filmy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Snímek slavné americké bratrské dvojice Joela a Ethana Coenových Opravdová kuráž zahájí večer v německé metropoli 61. ročník jednoho z nejprestižnějších mezinárodních festivalů světa, filmového Berlinale.

Foto: Reuters

Ředitel Berlinale Dieter Kosslick je s letošní programovou nabídkou festivalu spokojen.

Článek

Opravdová kuráž je remakem stejnojmenného westernu z roku 1966 s Johnem Waynem, okořeněná typickým coenovským humorem a výtečnými výkony Jeffa Bridgese, Matta Damona, Joshe Brolina a mladičké Heillee Steinfeldové, kteří jsou očekáváni jako hosté zahájení. Film má deset oscarových nominací, u nás bude mít premiéru 17. února.

Letošní ročník přináší několik novinek, organizátoři zdůrazňují zejména první uvedení 3D filmů. Francouzský animovaný snímek Les contes de la nuit (Povídky noci), který bude mít v Berlíně světovou premiéru, je zařazen do hlavní soutěže. Dále uvidíme například 3D novinku německého režiséra Wima Wenderse Pina o taneční skupině Piny Bauschové. Brýle nasadí i diváci dokumentu Wendersova krajana Wernera Herzoga Cave Of Forgotten Dreams (Jeskyně zapomenutých snů) o francouzské jeskyni s malbami pravěkých lovců.

Všechny tyto tři filmy budou mít festivalovou premiéru v sobotu 12. února. Posledním trojrozměrným dílem bude The Mortician (Pohřebák) britského režiséra Garetha Maxwella Robertse v nesoutěžní sekci Panorama.

Šestnáct filmů v hlavní soutěži

Hlavní soutěž nabídne ve světové nebo mezinárodní premiéře 16 filmů, což je o něco méně než bývá obvyklé (proti loňskému roku o čtyři). Soutěžit bude například britský film Coriolanus, v němž režisér Ralph Fiennes ztvárnil sám hlavní roli. Po jeho boku uvidíme například Vanessu Redgraveovou a vzhledem k uvedení v hlavní soutěži lze očekávat, že obě tyto světové filmové osobnosti do Berlína přijedou.

O Zlatého a další medvědy se dále utká například německý Wer wenn nicht wir (Kdo, když ne my) režiséra Andrese Veiela, americký The Future (Budoucnost) v režii Mirandy Julyové, turecký Bizim Büyük Çaresizligimiz (Naše velká beznaděj) od Seyfiho Teomana, íránský Jodaeiye Nader az Simin (Nader a Simin, odloučení) režiséra Asghara Farhádího nebo americký bankovní thriller Margin Call s Kevinem Spaceym, Jeremym Ironsem, Demi Mooreovou a Paulem Bettanym.

Festival se po letech vrací k uvádění vítězného filmu na slavnostním zakončení. Ředitel Berlinale Dieter Kosslick to na tiskové konferenci před festivalem komentoval: „Mnoho lidí říká: My jsme ten film neviděli, proč dostal Zlatého medvěda?. Tak jim chceme ještě jednou umožnit se na něj podívat.“

Česká stopa

Letos žádného českého zástupce v hlavních sekcích určených pro celovečerní hrané filmy nenajdeme, a tak je pro českou kinematografii nejzajímavější sekce Fórum, která se zaměřuje na objevování nových talentů a nekonvenční filmy.

Je do ní zařazen dokument Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové a celovečerní hrané debuty Osmdesát dopisů režiséra Václava Kadrnky a Dům slovenské filmařky Zuzany Liové, který vznikl v česko-slovenské produkci. Vedoucí této sekce Christoph Terhechte řekl, že se v Česku rodí nová filmařská generace a Berlinale na ni chce upozornit. A tak má česká a slovenská kinematografie jedno z nejpočetnějších zastoupení v této sekci, která čítá 56 titulů.

Češi budou tradičně zastoupeni také na souběžně probíhajícím Evropském filmovém trhu, kde se budou nabízet pohádky Ať žijí rytíři režiséra Karla Janáka, Kuky se vrací Jana Svěráka, drama 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína a Pouta režiséra Radima Špačka.

Přítomným producentům a obchodníkům se ukázkou představí také dokončované Havlovo Odcházení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám