Hlavní obsah

Berlinale chystá novinky, mimo jiné i 3D filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Letošní mezinárodní filmový festival Berlinale, jehož 61. ročník začne v německé metropoli 10. února, nabídne několik novinek. Vůbec poprvé na něm budou k vidění 3D filmy, v hlavní sekci ubude množství soutěžních snímků a ten vítězný festival završí. Novináře s těmito inovacemi seznámil ředitel přehlídky Dieter Kosslick.

Foto: Profimedia.cz

Na Berlinale se budou promítat i 3D filmy.

Článek

Celkem se na Berlinale představí čtyři trojrozměrné filmy. Francouzský animovaný snímek Les contes de la nuit (Povídky noci), který bude mít v Berlíně světovou premiéru, pořadatelé dokonce zařadili do hlavní soutěže.

Premiéry 12. února

Vedle něj se návštěvníci mohou těšit na 3D novinku známého německého režiséra Wima Wenderse Pina o taneční skupině Piny Bauschové nebo dokument jeho neméně slavného krajana Wernera Herzoga Cave Of Forgotten Dreams (Jeskyně zapomenutých snů) o francouzské jeskyni s malbami pravěkých lovců. Všechny tyto tři snímky budou mít podle Kosslicka festivalovou premiéru v jeden den, sobotu 12. února.

"Tyto filmy ukazují, že s 3D filmy lze velmi dobře pracovat i v oblasti umělecké kinematografie," tvrdí Kosslick. Posledním trojrozměrným dílem bude The Mortician (Pohřebák) britského režiséra Garetha Maxwella Robertse v nesoutěžní sekci Panorama.

3D snímky jako v Cannes

V uvádění 3D snímků se tak Berlinale připojí k jinému významnému evropskému festivalu v Cannes, kde už si tento druh filmů, zpopularizovaný hlavně kinohitem Jamese Camerona Avatar, svou premiéru zažil. Po vzoru francouzského konkurenta berlínská přehlídka také letos sníží počet filmů, které budou soutěžit o Zlatého medvěda. Zatímco loni jich bylo ještě dvacet, letos jich organizátoři do soutěže vyslali jen šestnáct.

Finále bez českého zástupce

Návštěvníci finálového večera ale určitě neuvidí žádného z českých zástupců, protože ti byli zařazeni do nesoutěžní sekce Forum. V ní bude uveden dokument Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové a dva celovečerní hrané debuty Osmdesát dopisů režiséra Václava Kadrnky a Dům slovenské filmařky Zuzany Liové, který vznikl v česko-slovenské produkci.

Vedle nich se na souběžně konaném Evropském filmovém trhu, určeném pro producenty, představí další čtyři české filmy a ukázka z dokončovaného režijního debutu exprezidenta Václava Havla Odcházení.

Reklama

Výběr článků

Načítám