Hlavní obsah

Tuxedomoon se vrací do Prahy s novým albem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po roce se do Prahy vrací legendární američtí avantgardisté, skupina Tuxedomoon, která je na turné k novému albu Bardo Hotel.

Článek

Postpsychedeličtí Tuxedomoon vznikli koncem sedmdesátých let v San Francisku, odkud se v osmdesátých letech přestěhovali do Belgie, neboť Evropa v té době více přála avantgardnímu rocku.

Tuxedomoon sice vycházeli z psychedelie okořeněné prvky dada, ale současně čerpali z komorní hudby, až na výjimky nepoužívali kytaru, kterou nahrazovaly housle a klarinet střídaný se saxofonem, což je přibližovalo k evropským souborům z okruhu Rock In Opposion, jako byli Art Zoyd nebo Univers Zero. Experimentovali také s elektronikou, což je zase sbližovalo s anonymními The Residents, také vydávali u stejně značky Ralph, nebo s představiteli německého krautrocku.

Poslední deska přináší hudbu k filmu, jenž inspiroval život předních představitelů beat genaration a americké kontrakultury Briona Gysina a Williama Burroughse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám