Hlavní obsah

Zvířata na Klatovsku někdo otrávil, policie viníka nenašla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Tři káňata a dvě lišky, které byly nalezeny mrtvé začátkem února na Klatovsku, někdo otrávil karbofuranem. Potvrdily to výsledky toxikologického vyšetření. Viníka se však kriminalistům nepodařilo najít, a tak případ odložili.

Foto: Česká společnost ornitologická

Kromě káněte našli na Klatovsku rovněž otrávenou lišku

Článek

Uhynulá zvířata, konkrétně dvě káňata a liška, byla objevena 5. února mezi Malým Borem a Horažďovicemi. Záležitostí se začali zabývat policisté.

Do akce povolali psovodku Kláru Hlubockou, jež se jako jediná v České republice specializuje na vyhledávání otrávených zvířat v přírodě. Ta v lokalitě následně objevila další káně a lišku.

„Ptáci měli roztažená křídla a zaťaté pařáty. Lišky zase otevřené tlamy a natažené nohy i ocas,“ popsala už před časem Hlubocká.

Další uhynulá zvířata na Klatovsku. Káňata a lišky zřejmě někdo otrávil

Krimi

Už tehdy se domnívala, že na vině je karbofuran. „Jed velmi rychle ochromí nervovou soustavu a zvíře nemůže dýchat. Umírá tak za plného vědomí, v bolestech a křečích,“ řekla.

Její podezření teď potvrdily výsledky pitvy a toxikologického vyšetření. „Na jejich základě jsme zjistili, že zvířata byla otrávena, a to karbofuranem,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Viníka však kriminalisté nevypátrali. „Opakovaně jsme místo i jeho okolí prohledávali. Vyslýchali různé osoby, porovnávali obdobné případy. Nicméně se nám nepodařilo zajistit dostatek důkazů, abychom ve věci zahájili stíhání konkrétní osoby,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám