Hlavní obsah

Žena zabila přítele v rozrušení, konstatoval soud. Dostala čtyři roky

Právo, pko
Brno

Devětadvacetiletá Martina Kulíšková na začátku července bodla nožem svého přítele, který ji dlouhé měsíce bil a ponižoval. Státní zástupce ji posadil na lavici obžalovaných pro vraždu, za což jí hrozilo až 18 let, soud ale konstatoval, že žena jednala v silném rozrušení a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání napadeného muže. Proto jí odsoudil za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky na 4 roky vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martina Kulíšková před soudem

Článek

K události došlo večer 5. července v Lipůvce na Blanensku, kde žena žila se svým pětatřicetiletým přítelem. Ten celé dny seděl doma, zatímco Kulíšková pracovala jako pomocná síla i o víkendech, aby přinesla domů aspoň nějaké peníze. Za to se jí ale nedostalo žádného vděku, naopak.

Tři roky mě napadal, chtěl mě utopit ve vaně, vytáhl na mě i nůž.
odsouzená

„Poškozený byl nejen opakovaně trestán za násilnou trestnou činnost, byl také konfliktní osobností. Nikde nepracoval a ona mu poskytla přístřeší. Byla to obžalovaná, která dlouhodobě řádně pracovala, aby mohla přinést peníze pro elementární obživu. Poškozený se nijak na chodu domácnosti nepodílel a naopak opakovaně surově fyzicky obžalovanou napadal, například se jí pokusil utopit ve vaně,“ konstatovala soudkyně Jaroslava Bartošová.

Kulíšková po noži sáhla po jedné z dalších hádek, kdy byla opět ze strany svého přítele osočována. Žena před soudem tvrdila, že rozhodně muže nechtěla zabít. „Povalil mě na postel a dal mi na zadek. Já jsem ho pak ve vzteku bodla. Ale zavolala jsem mu sanitku a podle rad operátorky jsem mu dávala první pomoc,“ vzlykala žena.

Chtěli odškodné 

„Kdybych ho chtěla zabít, bodla bych ho do krku nebo do srdce, ne pod rameno. Tři roky mě napadal, chtěl mě utopit ve vaně, vytáhl na mě i nůž. Nepracoval, i když měl zdravé ruce, takže jsem ho živila. Několikrát jsem se ho snažila z domu vyhodit, ale držel se mě jako klíště. Bil mě, protože se mu asi líbilo, když jsem brečela,“ poplakávala před soudem Kulíšková.

Znalci konstatovali, že obžalovaná je jednoduchou osobností a dostala se do neřešitelné situace, o které nevěděla, jak ji řešit. „Nakonec to udělala takovým způsobem, který bohužel překročil hranice trestního zákona,“ dodala Bartošová. K soudu se dostavila i početná skupina příbuzných mrtvého muže, kteří po Kulíškové požadovali statisícové kompenzace. Soud jim ale nevyhověl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám