Hlavní obsah

Žena ležící v nemocnici poslala manželovi údaje do bankovnictví. Přišli o 800 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradečtí policisté během několika dní přijali dvě nová oznámení o podvodu s podobným způsobem provedení. Podvedeni byli 65letý muž a jeho o 11 let mladší manželka a další 73letá žena. Přišli celkem o téměř 1,1 milionu korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V prvním případě měl muž zájem o nákup kryptoměn. Muž na internetu klikl na inzerát, během krátké chvíle se mu ozval člověk, který mu nabídl pomoc s nákupem. Prvním krokem byla instalace speciálního programu do počítače,“ popsala postup podvodníků policejní mluvčí Iva Kormošová.

„Jednalo se o program pro vzdálenou správu, kterým po získání údajů z platební karty, občanského průkazu, fotografie, přístupových hesel ověřovacích a kódů neznámý kompletně ovládl mužův počítač, včetně bankovnictví,” dodala.

Trojice z Olomoucka chtěla investovat do měn i zlata, podvodníci je okradli o statisíce

Krimi

Muž přišel o více než 410 tisíc korun, které měl na účtu. A nebylo to vše.

„Jelikož podvodník zjistil, že i jeho manželka má účet (měla v počítači uložené přihlašovací údaje), tak ho přesvědčil, že jsou třeba ještě i její peníze. Manželka ležící v tu dobu v nemocnici manželovi přeposlala autorizační kódy k převodu peněz,” uvedla mluvčí.

„Z jejího účtu zmizelo téměř 380 tisíc. Podvodník přesvědčil muže i k vzetí půjčky a následně vyplnil za něho žádost na 120tisícový úvěr. Ověřovací SMS naštěstí již neposlal a počítač vypnul. Manželé dohromady přišli o téměř 800 tisíc korun,“ doplnila Kormošová.

U druhého případu žena již loni investovala přes společnost TRADE360 necelých 10 tisíc korun. Celý rok se nic nedělo, až nyní jí začaly chodit e-maily, že se společnost ruší a je třeba vybrat výnosy.

Seniorky vyzrály nad podvodníkem, který se vydával za jejich syna

Krimi

Následně jí zavolal údajný pracovník ze společnosti, který jí nabídl pomoc se zrušením účtu a převodem výnosu 7600 euro (asi 200 tisíc korun).

Podle jeho pokynů si nainstalovala program pro vzdálenou správu, a aby jí mohla společnost převést výnosy, musí nejprve zaslat ekvivalentní částku v korunách a pak jí celou částku včetně výnosů vrátí.

„Přihlásila se do internetového bankovnictví, kde muž již sám zadal 200tisícovou platbu, kterou žena potvrdila,” přiznala Komorošová.

„Žádné peníze jí nepřišly, ale zavolal jí pracovník banky, že se stala obětí podvodu, že peníze jsou naštěstí zablokovány, ale aby je získala, musí poslat další peníze. Žena tak celkem přišla o téměř 300 tisíc korun,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám