Hlavní obsah

Zdrogovaný taxikář při honičce boural a zabil zákazníka, soud mu zpřísnil trest

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva roky do vězení půjde domažlický taxikář Alexej Martínek (38), který předloni v listopadu během silniční honičky s jiným řidičem taxislužby havaroval a jehož zákazník na místě zemřel. V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Plzni, který v odvolacím řízení obžalovanému o půl roku navýšil původní trest uložený Okresním soudem v Domažlicích loni v říjnu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Alexej Martínek u soudu (archivní snímek).

Článek

Kromě trestu vězení nesmí Martínek také sedm let sednout za volant a je povinen zaplatit rodičům mrtvého milion korun jako nemajetkovou újmu. Rozsudek je pravomocný.

„Šlo o hazardní jízdu pod vlivem drog, která měla fatální následek,“ uvedl při odůvodnění rozsudku předseda senátu krajského soudu Eduard Wipplinger a upozornil na to, že Martínek řídil pod vlivem marihuany. „Za této situace se nám zdál původní trest příliš mírný,“ dodal soudce.

Šlo o hazardní jízdu pod vlivem drog, která měla fatální následek. Za této situace se nám zdál původní trest příliš mírný
soudce

Nehoda se stala 10. listopadu 2018 v noci. Martínek tehdy naložil klienta v České Kubici a vezl ho do dvanáct kilometrů vzdálených Domažlic. Poklidná jízda se začala měnit v drama po průjezdu Havlovicemi. Tam totiž Martínek předjel Ford Galaxy taxikáře Josefa S., který jej dojel a začal předjíždět.

To si zase nenechal líbit Martínek a se svojí Škodou Octavia začal zrychlovat tak, aby se druhý taxík nedostal před něj.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič taxíku Alexej Martínek u soudu (archivní video).Video: Patrik Biskup, Právo

Obě vozidla poté jela vedle sebe asi dva kilometry rychlostí více než 120 km/h. Při průjezdu zatáčkou těsně před Domažlicemi dostal Martínek smyk, přejel do protisměru a v silničním příkopu narazil do sloupu telefonního vedení.

Martínek si samotnou nehodu nevybavuje. „V Havlovicích jsem předjel jiné vozidlo taxislužby. To se pak za mnou vyřítilo a najednou jsem ho viděl po svém levém boku. Nějakou chvíli jsme jeli vedle sebe a pak už si pamatuju jen ránu. Vnímat jsem začal až v sanitce,“ vypověděl obžalovaný u domažlického soudu.

Marihuanu bere pravidelně

Popřel, že by schválně zrychloval a bránil druhému taxíku v předjetí. „Cítil jsem se ohrožen. Měl jsem pocit, jako by se na mě to auto tlačilo a já musel uhýbat do strany,“ prohlásil Martínek

K pozitivnímu testu na drogy uvedl, že je pravidelným uživatelem marihuany. „Léčím si tím zdravotní problémy se zažíváním. Poslední cigaretu jsem vykouřil den před nehodou,“ dodal Martínek.

Domažlický soudce Jan Švígler se při vynesení rozsudku pozastavoval nad okolnostmi nehody. „Ego obou řidičů nezvládlo tak běžnou věc, že někdo někoho předjede. Jako kdyby chtěli dokázat, že to jsou oni, kdo jsou na silnici pány, které nikdo nemůže předjet. Je to o to víc smutné, že jde o řidiče profesionály, z nichž jeden dokonce vezl zákazníka. Ten to bohužel nemohl nijak ovlivnit a zemřel kvůli jejich hazardnímu chování,“ konstatoval Švígler.

Honičku taxikářů odnesl zákazník smrtí

Krimi

Podle něj byla neadekvátní i reakce druhého taxikáře. „Po předjetí obžalovaným se snažil znovu dostat dopředu na první místo. Neměl žádný racionální důvod vozidlo obžalovaného předjíždět, neboť ten jel dostatečnou rychlostí. V momentě, kdy do toho naprosto nesmyslně, jak se říká, šel, tak se naprosto nesmyslně začal chovat i obžalovaný. Místo toho, aby umožnil bezpečné předjetí jiného vozidla, tak přidával plyn,“ pokračoval Švígler.

Upozornil na to, že v momentě, kdy byl obžalovaný předjížděn, byl podle zákona povinen se zachovat tak, aby vozidlo mohlo předjížděcí manévr bezpečně dokončit.

„Jelikož šlo o hazardérský způsob jízdy, řidič byl pod vlivem návykové látky a je profesionál, nepřipadal v úvahu jiný než nepodmíněný trest,“ uzavřel domažlický soudce s tím, že jedinou polehčující okolností byla dosavadní trestní bezúhonnost obžalovaného.

Reklama

Výběr článků

Načítám